Φανταστικά Χρονικά

Ειδήσεις

επιμέλεια: Χριστόδουλος Λιθαρής
ΦΧ, τεύχος 1, Ιανουάριος 2003

Να που οι ειδήσεις του πρώτου τεύχους είναι πρακτικά και ανασκόπηση του 2002, άρα και μια ευκαιρία να ρίξουμε μια σύντομη ματιά στην ΕΦ τη χρονιά που μας πέρασε.

Η χρονιά άρχισε με την απόλυτη ταινία φάνταζυ, το πρώτο μέρος του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Θα δείτε περισσότερα σε άλλες σελίδες. Ποια ταινία μπορούσε να σταθεί δίπλα του; Το ερώτημα έμοιαζε ρητορικό μέχρι που ήρθε ο Σπάιντερμαν, η μεταφορά στη μεγάλη οθόνη ενός από τους πιο αγαπητούς και ανθρώπινους υπερήρωες της Μάρβελ. Το εφηβικό ανγκστ του Πήτερ Πάρκερ επισκίασε το μυστηριακό mullholand drive του Ντέηβιντ Λυντς. Τη χρονιά αυτή είδαμε όχι μια αλλά δύο ταινίες βασισμένες σε ιστορίες του Φίλιπ Κ. Ντικ. Η μια ήταν το ταπεινό impostor. Η άλλη βρισκόταν στους αντίποδες της πρώτης από πλευράς προσδοκιών και εμβέλειας: το minority report, το μεγαθήριο του Στήβεν Σπίλμπεργκ με τον Τομ Κρουζ. Και ύστερα ήρθαν το δεύτερο μέρος του Χάρυ Πότερ και ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Οι Δύο Πύργοι, κι έκαναν όλο τον κόσμο να μιλά και να γράφει γι' αυτές.

Στα δικά μας, είχαμε μια απροσδόκητη νίκη για τις δυνάμεις του φανταστικού στο 25ο Φεστιβάλ Ταινιών Δράμας: το πρώτο βραβείο ταινίας μυθοπλασίας πήγε στο Προς τη Νίκη του Θανάση Νάσκαρη. Η ταινία, την οποία δεν έχουμε δει, έχει θέμα έναν νεαρό που πηγαίνοντας στο ραντεβού με την κοπέλα του τον απαγάγει ένας ιπτάμενος δίσκος. Οι εξωγήινοι αποδίδονται με animation.

Στο χώρο της τηλεόρασης οι δυνάμεις του φανταστικού ηττήθηκαν. Στα τηλεοπτικά βραβεία του Έθνους, στην κατηγορία της καλύτερης ξένης σειρά, τα x-files έχασαν από τα Φιλαράκια. Βέβαια, οι υπόλοιπες δύο υποψήφιες σειρές της τετράδας ήταν τύπου Τόλμη και Γοητεία, έτσι για να καταλάβετε σε τι εκτίμηση έχουν γενικά τις ξένες σειρές και τι κούφια και άδικη κατηγορία ήταν αυτή. Πόσο μάλλον που ένα ημίωρο σιτκόμ συναγωνίζεται με μια ωριαία δραματική σειρά ΕΦ, λες και είναι συγκρίσιμες κατηγορίες.

Δεν πειράζει, γιατί ο δυνάμεις του φανταστικού είχαν μια άλλη απροσδόκητη νίκη στο χώρο της διαφήμισης. Είδαμε διαφήμιση γνωστού κινητού τηλεφώνου με σλόγκαν "Ανακάλυψε τη δύναμή σου", με τον έφηβο Άνακιν Σκάυγουώκερ παραδίπλα να κραδαίνει τη φωτοσπάθη.

Στα περιοδικά, είδαμε τους Δραματουργούς των Γιανν να προχωρούν απτόητοι και το καλό περιοδικό να συνεχίζει την έκδοσή του απρόσκοπτα και με συνέπεια από τα Ιωάννινα, με τα ωραία του άρθρα και τα διηγήματά του. Ακούσαμε κάτι και για άνοδο στον κυβερνοχώρο, ενώ ο αρχισυντάκτης Νίκος Θεοδώρου μας εκμυστηρεύθηκε ότι το επόμενο τεύχος, το 9ο, περατούται οσονούπω. Η δε Κοσμική Διάσταση από τη Λάρισα έφτασε αισίως το 6ο τεύχος και ετοιμάζει το επόμενο με την ίδια ευρεία θεματολογία και αμείωτο το κέφι. Δεν μπορούμε παρά να ευχηθούμε καλή δύναμη στα δύο αδελφά περιοδικά.

Ας επισημάνουμε εδώ τη νουβέλα vitus, το συλλογικό έργο 14 μελών της Λέσχης Φανταστικού Ιωαννίνων, που γράφτηκε το 1998 και εκδόθηκε φέτος, ενώ ένα από τα μέλη της, ο Δημήτρης Σπυρίδωνος, κυκλοφόρησε τα κεφάτα Διδάσκω Αεί Γηρασκόμενος και του ΕΦ ΖΙΝ.

Το 9 της Ελευθεροτυπίας έκλεισε τα 100 τεύχη και συνεχίζει ακάθεκτο, με την πλούσια ύλη του, τα κόμικς του, την εξαιρετική επιλογή διηγημάτων. Υπεύθυνος σύνταξης είναι ο δικός μας, μέλος της ΑΛΕΦ, Άγγελος Μαστοράκης, ο οποίος το 2002 δεν κάθισε λεπτό, μιας και όργωσε την Ελλάδα για τις εκθέσεις που διοργανώθηκαν σε Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Χανιά, με τα βραβευμένα έργα του διαγωνισμού του περιοδικού.

Μιας και λέμε για κόμικς, οι Ιστορίες Ατέλειωτης Ματαιοδοξίας, ΕΦικού ενδιαφέροντος, με τον Κων στα ηνία, έφτασαν στο 8ο τεύχος τους, κι έχουν δημιουργήσει φανατικούς οπαδούς. Ενώ από το θεσσαλονικιώτικο οίκο h2o κυκλοφόρησαν Ο Μικρός Κθούλου και Ο Μικρός Κθούλου 2 που δημοσιεύονταν στο metal invader, δημιούργημα του Γιώργου Τσούκη.

Στο χώρο των εκδόσεων είχαμε μια έκπληξη. Ο εκδοτικός οίκος Ατραπός αποφάσισε να ασχοληθεί με το φανταστικό, εκδίδοντας μάλιστα 5 βιβλία μαζεμένα από κλασικά ονόματα του είδους: Λ. Σπρέηγκ ντε Καμπ, Μπράιαν Άλντις, τον Φρέντρικ Πολ με το πολύ καλό Η Πύλη των Άστρων. Ευχόμαστε καλή συνέχεια.

Εκτός των τειχών της ΕΦ, το λογοτεχνικό περιοδικό Διαβάζω είχε αφιέρωμα στην ΕΦ στο τεύχος Σεπτεμβρίου, με τίτλο "Τα Πολλαπλά Προσωπεία της Επιστημονικής Φαντασίας". Η επιμέλεια ανήκε στην Τατιάνα Ραπατζίκου και συμπεριλαμβάνονταν άρθρα και διηγήματα, μεταξύ άλλων και από τη Δόμνα Παστουρματζή.

Πάλι εκτός των τειχών, είχαμε το Η Δική μου Αμερική του Βαγγέλη Ραπτόπουλου, με κείμενα για τη σύγχρονη αμερικανική λογοτεχνία. Είναι σπάνιο να βλέπουμε γνωστό λογοτέχνη στην Ελλάδα να δηλώνει ανερυθρίαστα ότι του αρέσει η ΕΦ: ο Στήβεν Κινγκ, τα x-files, ο Μάικλ Κράιτον. Πάνω που θα συνηθίζαμε τη ρετσινιά της παραλογοτεχνίας...

Υπάρχει επίσης και ο διαγωνισμός graham w. still, με ιδρυτή τον Γεώργιο Παπαδόπουλο ο οποίος στη δεκαετία του 1950 είχε γράψει μυθιστορήματα ΕΦ με το ανωτέρω ψευδώνυμο. Ο διαγωνισμός αφορά δημοσιευμένα και αδημοσίευτα διηγήματα και μυθιστορήματα ΕΦ, με βραβεία 100.000 δρχ για το καλύτερο διήγημα και 200.000 δρχ για το καλύτερο μυθιστόρημα. Είναι η τρίτη φορά που διοργανώνεται αυτός ο διαγωνισμός. Τα μέλη της κριτικής επιτροπής είναι ο Γεώργιος Παπαδόπουλος, ο Νίκος Θεοδώρου και ο Λουκάς Καβακόπουλος. Η προθεσμία είναι μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2003 και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σε ειδική τελετή στα Ιωάννινα.

Δεν υπήρξε κάποια εκδήλωση πάντως που να έχει την εμβέλεια του περσινού διεθνούς συνεδρίου ΕΦ που είχε οργανώσει το Τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας του ΑΠΘ, κυρίως η Δόμνα Παστουρματζή δηλαδή, τον Οκτώβριο του 2001 στη Θεσσαλονίκη. Τα Φανταστικά Χρονικά θα κάνουν προσεχώς ιδιαίτερη αναφορά σ' αυτό το μοναδικό συνέδριο.

Τέλος, ας ευλογήσουμε τα γένια μας σταχυολογώντας από τις εκδηλώσεις της ΑΛΕΦ στη χρονιά που μας πέρασε. Είχαμε αναγνώσεις διηγημάτων (της Βάσως Χρήστου, της Ρεγγίνας Γερουλάνου), παρουσιάσεις βιβλίων (Κάτω από τον Ήλιο της Γκροντάρ της Ανθίππης Φιαμού), ομιλίες ("Το Διαστημικό Στοιχείο στο Αρχαίο Ελληνικό Μυθιστόρημα" του Χρήστου Λάζου), προβολές ταινιών (το Τρον, τον Πλανήτη των Πιθήκων και τη Μηχανή του Χρόνου στις αρχικές εκδοχές τους).