Φανταστικά Χρονικά

Πέντε χρόνια ΑΛΕΦ

άρθρο του Χριστόδουλου Λιθαρή
ΦΧ, τεύχος 1, Ιανουάριος 2003

"Πέντε χρόνια ΑΛΕΦ". Ο τίτλος φαντάζει εξωπραγματικός, παρατραβηγμένη επιστημονική φαντασία από μόνος του. Αυτό δεν θα το περίμενε ούτε κι ο πιο αισιόδοξος απ' όσους βρέθηκαν τότε στο ξεκίνημα της λέσχης. Είμαστε ακόμα εδώ, με συνεχείς συναντήσεις και εκδηλώσεις ανά δεκαπενθήμερο, έχοντας αποφύγει τους συνήθεις σκοπέλους Κι έχουμε μπει σε μια διαδικασία ανασυγκρότησης για να δούμε τι ακόμα μπορούμε να πετύχουμε.

Τι είναι λοιπόν η ΑΛΕΦ; Το κείμενο αρχών της 22/2/98 μιλούσε για "μια οργανωμένη ομάδα φαν της επιστημονικής φαντασίας με τη φιλοδοξία α) να αποτελέσει ένα κέντρο συσπείρωσης, ενημέρωσης και προσωπικής γνωριμίας για όσους αγαπούν το είδος αυτό και β) να το προωθήσει και να το διαδώσει προς τα έξω" και αυτό έγινε η λέσχη. Μια κοινότητα των φαν της ΕΦ.

Σκηνές από μια Λέσχη

Μέσα στις τόσες εκδηλώσεις, θα ξεχώριζα, με καθαρά υποκειμενικά κριτήρια, χωρίς να σημαίνει αυτό τίποτα για τις υπόλοιπες, τις παρακάτω εκδηλώσεις και στιγμές:

Η ομιλία του Γιώργου Κατσαβού (αίθουσα ΕΕΧΙ, 5/4/98) με προβολή σλάιτς από κλασικά εξώφυλλα αμερικανικών παλπ περιοδικών ΕΦ. Ήταν μαγευτικό να βλέπεις μερικούς από τους κορυφαίους εικονογράφους του είδους και παράλληλα να ακούς τον κατασταλαγμένο σχολιασμό του ομιλητή. 40 άτομα που παρακολούθησαν την εκδήλωση, πολλοί όρθιοι, έμειναν άφωνοι. Τόσο, που ο μόνος ανάμεσά μας που είχε φωτογραφική μηχανή ξέχασε να τη χρησιμοποιήσει.

Η ομιλία του Γιώργου Μάντη (καφετέρια Μπενάκη, 14/6/98) με θέμα τη ζωή και τα έργα του Φίλιπ Κ. Ντικ. Ο ομιλητής έδειξε καθαρά πόσο αγαπάει αυτόν τον κορυφαίο συγγραφέα και μας τον θύμισε με τον καλύτερο τρόπο.

Οι συζητήσεις για το καταστατικό που κάναμε το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 1998. Η αίσθηση της αποδοτικής δουλειάς προσφέρει τη δική της αδρεναλίνη.

Σε επιμέλεια του Δημήτρη Τσάλλα (fantasy shop, 17/1/1999) έγινε προβολή των ταινιών la jetee και 12 Πίθηκοι. Ένα εξαίρετο δίδυμο: το la jetee είναι μια 29λεπτη ασπρόμαυρη γαλλική "ταινία" με ακίνητα πλάνα και διαρκή αφήγηση, ένα ποιητικό και τραχύ μαζί έργο, δύσκολο να βρεθεί. Το πιο γνωστό 12 Πίθηκοι του Τέρυ Γκίλιαμ είναι η διασκευή του.

Η ομιλία του Γ. Κατσαβού (ξενοδοχείο Αμαλία, 4/4/1999) για τον Αλμπέρ Ρομπιντά, με προβολή σλάιτς από τα οραματικά έργα του Γάλλου στοχαστή και εικονογράφου που στα τέλη του 19ου αιώνα είχε προκαλέσει αίσθηση με τις μελλοντολογικές εικονογραφήσεις του, όπως προκάλεσε αίσθηση και σε μας.

Ο Δημήτρης Βανέλλης (fantasy shop, 18/4/99) μίλησε και πρόβαλλε σλάιτς για τους Έλληνες δημιουργούς κόμικς ΕΦ. Με δεδομένο το πόσα λίγα περιοδικά υπάρχουν για να τους φιλοξενήσουν, μόνιμη επωδός για αρκετούς από τους κομιξογράφους που έγινε σλόγκαν για αρκετούς, ήταν "τώρα τα παράτησε και δουλεύει σε διαφημιστική εταιρεία".

Η παρουσίαση του έργου του Χ.Φ. Λάβκραφτ από τον Κώστα Γερογιάννη και την Ανθίππη Φιαμού στην αίθουσα ΠΑΠΟΚ στις 7/3/2000. Σε έναν όμορφο χώρο που ερχόταν σε αντίθεση με τον υπερφυσικό τρόμο που προκαλεί ο συγγραφέας (ή καλύτερα τα έργα του), με σλάιτς που ετοίμασε ο Γιώργος Κατσαβός.

Εκδήλωση για τα ειδικά εφέ στον κινηματογράφο από τον επαγγελματία του είδους Γ. Αλαχούζο, που εντυπωσίασε τους πάντες, (Αίθουσα Κασίων, 10/12/2000)

Σε επιμέλεια Γ. Κατσαβού (Αίθουσα Κασίων, 20/5/01), προβολή της ταινίας Μπαρμπαρέλα. Χάρη στην ανακοίνωση στο περιοδικό 9, και χάρη στη σωστή επιλογή ταινίας, τα μη μέλη που παραβρέθηκαν ξεπέρασαν τα μέλη. (Κι επίσης, ονόματα δεν λέμε αλλά κάποιοι θυμούνται ακόμα μια συγκεκριμένη ξανθιά πλεξούδα.)

Οι δεύτερες εκλογές της λέσχης, στις 11 Νοεμβρίου 2001. Η παράδοση εξουσίας έγινε αναίμακτα. Η Αντωνία Κατσαβού πήρε 21 ψήφους σε σύνολο 21 ψηφισάντων.

Φλας μπακ, πέντε χρόνια πριν: το star έδειχνε x-files, ο sky babylon-5, mailing lists και websites είχαν αρχίσει να δημιουργούνται, οι εκδότες είχαν αρχίσει να εκδίδουν βιβλία μετά από ένα διάστημα απραξίας, κυκλοφορούσαν περιοδικά και φανζίν (Απαγορευμένος Πλανήτης, Πλειάδες, big bang), μια λέσχη είχε δημιουργηθεί πρόσφατα στα Ιωάννινα... και πάνω σ' αυτή την αναμπουμπούλα, μια πρόσκληση μεταδόθηκε μέσω τηλεφωνημάτων, και ανακοίνωσης στο alternative factor, και μ' ένα mail στη mailing list sfgr:


: thu, 12 feb 1998 00:12:03 -0200 (gmt)
originator: sfgr@hol.gr
from: christodoulos litharis
subject: [sfgr:5313] lesxh -- synanthsh to sabbato
x-listprocessor-version: 6.0c -- listprocessor by anastasios kotsikonas
x-comment: science fiction greece distribution list
oi filoi ths sf poy ueloyn na symmetasxoyn sth dhmioyrgia
mias auhna'i'khs lesxhs sf kaloyntai se synanthsh to
sabbato 14 febroyarioy stis 8.00 to apogeyma
sthn kafeteria "ateneum".

h protash einai gia th dhmioyrgia mias auhna'i'khs lesxhs
sf me baros sth grapth sf poy ua symperilambanei kai ta
ypoloipa eidh ths sf.

(to ateneum einai mia isogeia kafeteria mesa se ktirio sthn
odo amerikhs 8, sthn arxh ths panepisthmioy.)
s. bentoyri -- b. karabolas -- x. liuarhs
------------------------------------------------
christodoulos litharis
"we are not clones!" they chorused.

Την πρωτοβουλία για τη δημιουργία αυτής της λέσχης είχαν αναλάβει ο υπογράφων, η Σταυρούλα Βεντούρι -alternative factor- και ο Βασίλης Καράβολας. Στο στάδιο της προεργασίας, είχαμε συζητήσει και με άλλα άτομα του χώρου: τον Δημήτρη Αρβανίτη, τον Γιάννη Ανδρέου, τον Γιώργο Γούλα, και πιο πριν με τον Νίκο Θεοδώρου, που μας κατέθεσε τη δική του πετυχημένη εμπειρία, ενώ κάποιες συζητήσεις και ζυμώσεις είχαν γίνει στην sfgr.

Και ήρθε το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 1998, ημέρα των ερωτευμένων, και στη συνάντηση, που τελικά έγινε στην καφετέρια Ακαδημαϊκόν φάνηκε ότι υπήρχαν τουλάχιστον 13 άτομα που ήταν ερωτευμένα με την ΕΦ (ή απλώς δεν είχαν κάτι καλύτερο να κάνουν). Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Η συζήτηση καρποφόρησε. Ανταλλάξαμε απόψεις, είδαμε ότι οι γνώμες μας μπορεί να μην ταυτίζονταν αλλά στρέφονταν σε μια κοινή κατεύθυνση, και ότι μπορούσαμε να συνεχίσουμε. Έτσι, συνεχίσαμε.

Η δεύτερη συνάντηση έγινε στο ίδιο μέρος, στις 22/2, με 10 άτομα. Βάση της συζήτησης περί της διαδικασίας και της μορφής της υπό δημιουργία λέσχης αποτέλεσε ένα κείμενο του υπογράφοντος, κάτι σαν άτυπο καταστατικό ή διατύπωση αρχών. Την τρίτη φορά, στις 15 Μαρτίου, εμφανίστηκαν 20 άτομα και επικράτησε το αδιαχώρητο, δεν χωρούσαμε στα τραπέζια, μεταφερθήκαμε στη γειτονική και ιστορική πια καφετέρια Μπενάκη, και τα λέγαμε επί ένα τετράωρο, συνεχίζοντας τη συζήτηση σε ταβέρνα των Εξαρχείων αργότερα. Η τέταρτη συνάντησή μας ήταν και η πρώτη εκδήλωση της λέσχης, στις 6 Απριλίου, με ομιλητή τον Γιώργο Κατσαβό.


Διάχυτη είναι η αισιοδοξία για μέλλον της λέσχης. Αλλά για το παρελθόν της, προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να ευχαριστήσουμε τους παρακάτω, δίχως αξιολογική σειρά:

Τον Μανώλη Μανωλά, για την τόση δουλειά του στο site της λέσχης.

Τη Σταυρούλα Βεντούρι, που μεσολάβησε για να μας φιλοξενήσει η αίθουσα της ΕΕΧΙ, και μας βρήκε την καφετέρια Μπενάκη που έχει μείνει για τη λέσχη ένας χώρος γεμάτος αναμνήσεις.

Τον Κώστα Κουτσούκο, εκδότη του φανζίν cyborg, που μεσολάβησε για να μας φιλοξενήσει η ΕΕΕΕΕ και μας έφερε σε επαφή με την Αίθουσα Κασίων.

Τον κ. Φιλιππόπουλο, που ανέλαβε αφιλοκερδώς το έργο της νομιμοποίησης της λέσχης.

Τον Αντώνη Νικολουδάκη, που πριν γίνει καν μέλος της ΑΛΕΦ είχε προσφερθεί να φιλοξενεί τη λέσχη στο fantasy shop, το κατάστημά του.

Τις αίθουσες της Ένωσης Ελλήνων Χρηστών Ίντερνετ και της Ελληνικής Εστίας Ελεύθερης Έρευνας και Ενημέρωσης που μας φιλοξένησαν δίχως ανταλλάγματα.

Το Σύλλογο Κασίων, του οποίου την αίθουσα συχνά νοικιάζουμε για τις εκδηλώσεις μας, για τη φιλική συνεργασία μας.

Τον Χρήστο Κουτρουμάνο, που έγραφε και αναρτούσε το ημερολόγιο των αρχικών εκδηλώσεων της ΑΛΕΦ στο scifi.gr.

Τον Γιώργο Γούλα, που ήταν ο επίσημος χρονικογράφος της λέσχης: ο μόνος που έφερνε τακτικά φωτογραφική μηχανή.

Τον γνωστό κομιξογράφο Ηλία Ταμπακέα, που με τόσο ενθουσιασμό έφτιαξε το όμορφο λογότυπο της ΑΛΕΦ.

Κι ένα μεγάλο ευχαριστώ αξίζει στην εταιρεία Μπόικος, η οποία μας προσφέρει τόσα χρόνια τον προτζέκτορα, για να οργανώνουμε τις προβολές μας, αλλά και για τις άλλες χορηγίες της.


Λογοτεχνικό Εργαστήρι

Ο σημαντικός αυτός θεσμός, που δεν έχει όμοιό του στην Ελλάδα, ξεκίνησε από τον Γιώργο Γούλα, εκδότη του φανζίν big bang. Διοργανώθηκε για πρώτη φορά το διήμερο 20-21 Νοεμβρίου 1999 (στο δικηγορικό γραφείο των Π. Γούλα και Π. Μαράντου, στην Αθήνα), με αρκετές συμμετοχές, και με ακαριαία επιτυχία. Εκεί είχαν υποβληθεί 11 διηγήματα και οι παριστάμενοι ήταν 13 - μεταξύ τους ο αδικοχαμένος και αγαπητός Γιώργος Μπούρας, που είχε έρθει ειδικά γι' αυτό από την Καλαμάτα.

Οι συμμετέχοντες είχαν διαβάσει τα διηγήματα εκ των προτέρων και η συνάντηση έτσι αφιερώθηκε στην κριτική των διηγημάτων, απ' όλες τις πλευρές: από τα όποια φραστικά, γραμματικά, επιστημονικά λάθη μέχρι την πλοκή, το θέμα, την πειστικότητα του κάθε έργου, την απόδοση των χαρακτήρων. Κάθε διήγημα απαίτησε περίπου μια ώρα συζήτησης και "αυτές οι ώρες ήταν απίστευτα διασκεδαστικές", κατά τον Γ. Γούλα. Αρκετοί από τους συμμετέχοντες αργότερα τροποποίησαν τα διηγήματά τους σύμφωνα με την κριτική, και ορισμένα διαβάστηκαν στη λέσχη.

Η επιτυχία του πρώτου κύκλου έκανε αναπόφευκτη την επανάληψή του. Ο Γ. Γούλας πρότεινε να αναλάβει η ΑΛΕΦ το εργαστήρι, κι έτσι διοργάνωσε το 2ο και το 3ο εργαστήρι ως τμήμα της λέσχης.

Ο θεσμός έχει φτάσει αισίως στο 4ο Λογοτεχνικό Εργαστήρι, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 8 και 9 Φεβρουαρίου 2003, με 10 συμμετέχοντες συν ορισμένους παρατηρητές. Υπεύθυνοι είναι τα μέλη της λέσχης Κώστας Χαρίτος και Βάσω Χρήστου.


Επιστροφή στην αρχική σελίδα των Φανταστικών Χρονικών.
Η σελίδα αυτή τροποποιήθηκε στις [ ].