Φανταστικά Χρονικά

Τα Φανταστικά Χρονικά ζητούν (κι άλλους) συνεργάτες


Φίλες και φίλοι, με τα πρώτα τεύχη έχετε μια καλή ιδέα για την κατεύθυνση του περιοδικού και κυρίως για την έμφασή του στην αρθρογραφία. Σκοπός μας είναι να καλύψουμε το φάσμα μεταξύ ενημέρωσης και διασκέδασης, χωρίς να αμελούμε και τα πιο ακαδημαϊκά άρθρα. Μας ενδιαφέρουν όλοι οι τομείς του φανταστικού, σε όλες τις εκφράσεις του: λογοτεχνία, ταινίες, σειρές, κόμικς, rpg, τα πάντα.

Για τα επόμενα τεύχη που ετοιμάζουμε, θέλουμε να επαναλάβουμε ότι οι σελίδες του περιοδικού είναι ανοιχτές σε όλους και ότι θεωρούμε την πολυφωνία προσόν και την ευρεία θεματολογία ατού

Πέρα από τους συνεργάτες μας που ήδη ετοιμάζουν άρθρα για τα επόμενα τεύχη, θέλουμε να ακούσουμε κι άλλες φωνές, για θέματα που ίσως δεν θα είχαμε σκεφτεί εμείς. .Έτσι, ζητάμε από όλους τους φίλους, να επικοινωνήσουν μαζί μας αν θέλουν να συμμετάσχουν με οποιονδήποτε τρόπο: με διηγήματα, με άρθρα, με κόμικς... οτιδήποτε.

Αν ενδιαφέρεστε, δείτε παρακάτω τις βασικές ντιρεκτίβες.

Τί άρθρα θέλουμε;

Πάνω απ' όλα, μας ενδιαφέρει η κάλυψη της ελληνικής πραγματικότητας: παρουσιάσεις βιβλίων και κόμικς Ελλήνων δημιουργών, ταινιών που προβλήθηκαν στη χώρα μας, σειρών που μεταδίδονται από την τηλεόραση.

Επίσης, άρθρα ιστορικά (π.χ. "Τα Ρομπότ στην Επιστημονική Φαντασία"), πορτραίτα συγγραφέων ("Ο Βίος και τα Έργα της Ούρσουλα Κ. Λε Γκεν") ή σημαντικών μορφών του είδους ("Ο Κρις Κάρτερ και τα x-files", "Το Έργο του Μπιλάλ", "Ο Παράδοξος Κόσμος του Τσάρλι Κάουφμαν", "Ο Νηλ Γκέιμαν είναι Θεός"), παρουσιάσεις λεσχών, εκδοτικών οίκων, website, δραστηριοτήτων των φαν, προσωπικές απόψεις ("Γιατί Αγόρασα Όλα τα action figures του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών"), άρθρα για παιχνίδια στρατηγικής κ.λπ.

Θα προτιμούσαμε τα άρθρα να στοχεύουν τον φίλο του είδους που ενδιαφέρεται να πληροφορηθεί και να μάθει (αλλά όχι να κάνει μάθημα). Το περιοδικό δεν απευθύνεται στους ειδικούς που έχουν εντρυφήσει στον Τζωη Κλιούτ και τον Ντάρκο Σουβίν. Το κοινό του είναι ένα έξυπνο κοινό που ίσως ακούει για πρώτη φορά τη φράση "Ο Φρανκεστάιν θωρείται το πρώτο μυθιστόρημα σύγχρονης ΕΦ". Άρα, θα λατρεύαμε άρθρα όπως "metathemes: the modern anathemas of the non-linear speculative narratives", αλλά θα σπανίζουν στο περιοδικό.

Τέλος, προτιμούμε άρθρα μεγέθους μέχρι 2500 λέξεων. (Ελάχιστο όριο δεν υπάρχει - αν μπορείτε να γράψετε κάτι ενδιαφέρον σε 200 λέξεις, μπορούμε να το δημοσιεύσουμε).

Τί διηγήματα θέλουμε;

Θέλουμε να μας στείλετε διηγήματα αρκετά καλά για να τα δημοσιεύσουμε. Εννοείται ότι θα ανήκουν στο χώρο του φανταστικού, με την ευρεία έννοια: διαστημόπλοια, εξωγήινοι, σπαθιά-και-μαγεία, διακειμενικά παιχνίδια, τρόμος (στο ύφος του Λάβκραφτ, όχι του Χάνιμπαλ Λέκτερ), ακόμα και λαϊκοί θρύλοι και παραδόσεις. (Ο υπογράφων θα ήθελε να δει περισσότερη καθαρόαιμη επιστημονική φαντασία, είδος που δεν φαίνεται να θέλγει τους Έλληνες δημιουργούς). Θα προτιμούσαμε να μην ξεπερνούν τις 3500-4000 λέξεις.

Επίσης και βιβλιοπαρουσιάσεις

Θέλουμε επίσης και βιβλιοπαρουσιάσεις, κυρίως βιβλίων που έχουν δημοσιευτεί πρόσφατα (φέτος-πέρσι), περίπου μέχρι 400-500 λέξεις. Τη λίστα με τις νέες κυκλοφορίες μπορείτε να τη δείτε στα τεύχη των ΦΧ (που ελπίζουμε ότι τα έχετε αγοράσει), αλλά δεν είναι περιοριστική.

Ταινιοκριτικές;

Βεβαίως.

Προτεινόμενα θέματα

Ειδικά για τα άρθρα, παραθέτουμε μια λίστα με άρθρα πουθα μας ενδιέφερε να φιλοξενήσουμε. Δεν είναι τα μόνα. Ιδού:
Χριστόδουλος Λιθαρής
litharis@nospam_ath.forthnet.gr (αφαιρέστε το nospam_)
03/12/2003

Η σελίδα αυτή τροποποιήθηκε στις [ ].