Αθηναϊκή Λέσχη Επιστημονικής Φαντασίας ( Α.Λ.Ε.Φ. )

Σχόλια       (2004, Σχόλιο #05): Πού πήγαν οι ιστοχώροι altfactor και scifi ;

Η λύπη μου είναι απερίγραπτη γιατί διαπίστωσα, μετά από υπόδειξη φίλου της Ε.Φ., ότι οι ιστοχώροι επιστημονικής φαντασίας altfactor και scifi δεν είναι πλέον σε λειτουργία.
Δεν έχω καμιά ενημέρωση για τις λεπτομέρειες της εξέλιξης αυτής.

Για την λειτουργία του altfactor.gr έκανε πάρα πολλή δουλειά η κυρία Σταυρούλα Βεντούρι.
Η ποιότητα του χώρου, που είχε διεθνή αναγνώριση, είχε βραβευθεί.
Η κ. Βεντούρι μας ενημέρωσε (25/07/2004) ότι τo altfactor εξαφανίστηκε μαζί με την compulink, η οποία το φιλοξενούσε, (και η οποία έκλεισε απροειδοποίητα). Θα γίνει προσπάθεια το altfactor να επιστρέψει τον Σεπτέμβρη με περισσότερο υλικό, αν και δεν βρίσκεται πια μαζί μας ο Σέργιος Καλλίτσης, που ήταν η ψυχή του site.


Ιδιοκτήτης του scifi.gr είναι ο κ. Θωμάς Τζήρος.
Δημιουργός των σελίδων ήταν ο κ. Στράτος Κυριαζίδης.
Μια προσπάθεια ανανέωσης έγινε από τον κ. Αστέρη Μασούρα.
Εθελοντική εργασία πρόσφεραν διάφορα άτομα, αλλά φαίνεται ότι δεν ήταν αρκετή.
Ο κ. Μασούρας Αστέρης σε κείμενό του (στην λίστα sfgr@yahoogroups.com, 05/08/2004, που μεταγράφω εδώ από greeklish) δίνει πληροφορίες:

Όσον αφορά το scifi.gr, είναι ίσως δικό μου λάθος που δεν το προσπάθησα περισσότερο, αλλά το μεταπτυχιακό μου πέρυσι δεν μου άφηνε στιγμή ελεύθερη.

Θα ήθελα να δοκιμάσουμε πάντως να το αναβιώσουμε: hosting έχει βρεθεί (δωρεάν), οι τρεις ιδρυτές του αντέδρασαν θετικά στην προσπάθεια, και πέρυσι είχα ετοιμάσει μιά πρόταση για την οργάνωση του υλικού βασισμένη στην μηχανή postnuke (php-mysql-apache) και στα phpbb forums (στημένα στο ίδιο sofware), ενώ είχα προσθέσει και αρκετό ενδεικτικό υλικό. Αν δεν εξυπηρετεί αυτή η λύση, τεχνικά, μπορούμε να βρούμε μια άλλη.

Το σχέδιο πέρυσι φρενάρησε για τρεις λόγους: έπρεπε να γίνει μετάπτωση του υπάρχοντος υλικού του scifi.gr στην νέα έκδοση πριν να "παραδοθεί στην κυκλοφορία", έπρεπε να γίνει σχεδίαση ειδικού γραφικού theme, και, χωρίς να θέλω να θίξω όσους προσφέρθηκαν, όντως δεν ήταν επαρκής η προσφορά βοήθειας.

Η μετάπτωση του παλιού υλικού και η σχεδίαση ειδικού γραφικού theme ήταν αυτό που λέμε στο software engineering "essential user requirements" από πλευράς των ιδρυτών, και δεν μπορώ φυσικά να τα αγνοήσω, αν και προσωπικά πιστεύω ότι μπορούν να γίνουν σταδιακά και πως το βασικό είναι να στηθεί το scifi.gr για να τραβήξει και να κρατήσει το ενδιαφέρον και την δημιουργικότητα της κοινότητας πριν αυτή διαλυθεί τελείως (για παράδειγμα τέτοιας προσπάθειας σε παραπλήσιο χώρο, δείτε το http://www.rpgnet.gr/, το οποίο εγκαινιάσθηκε την περασμένη άνοιξη και ήδη αριθμεί περί τους 400 εγγεγραμένους χρήστες).

Επειδή λοιπόν δεν είχα την δυνατότητα πέρυσι να ανταποκριθώ σ' αυτά τα requirements, σταμάτησα την προσπάθεια ανασύστασης. Όπως είπα, όμως, είμαι διατεθειμένος να ξαναπροσπαθήσω: θα χρειαστεί να βρούμε μια λύση για τα παραπάνω δυο προβλήματα, θα πρέπει να εγκριθεί το hosting scheme από τους ιδρυτές και η δομή του demo (http://lhtee911.meng.auth.gr/scifi-gr/, διαθέσιμο σε περιορισμένες ώρες καθώς πρόκειται για τον υπολογιστή στην δουλειά μου), και στην συνέχεια θα πρέπει να βρεθούν από τον χώρο άνθρωποι με δημισιογραφικές ικανότητες και μεράκι, για να ψάχνουν και να τροφοδοτούν με νέα την κυρίως σελίδα σε τακτικά χρονικά διαστήματα, αλλά και να επεξεργάζονται τα νέα που θα υποβάλλουν οι χρήστες.

Επίσης χρειάζονται forum moderators, άτομα δηλαδή με καλή ικανότητα χειρισμού της ελληνικής γλώσσας, και ταλέντο στο να διευθύνουν συζητήσεις. Για να πετύχει το site, φυσικά, θα πρέπει να προσελκύσουμε και τους δημιουργούς, που θα το γεμίσουν με άρθρα, διηγήματα, κριτικές και άλλα τινά, να του δώσουν δηλαδή το ειδικό βάρος που θα το κάνει να ξεχωρίσει από ένα απλό weblog.

best case scenario: μεταφορά της υπάρχουσας δομής στον hosting server, και αναμόρφωσή της on-the-fly = εγκαίνια τον Σεπτέμβρη! Από την μεριά μου, εκτός από μια εβδομάδα άδεια (την ερχόμενη), θα είμαι στην πόλη σχεδόν όλο τον Αύγουστο, με μπόλικο ελεύθερο χρόνο στα χέρια μου.

Αναμένω για γνώμες, αντιδράσεις, προσφορές (εργασίας για το scifi.gr, αλλά και εισιτήρια για τους τροπικούς δεν θα με χαλούσαν :-p)

Αστέρης Μασούρας


Ελπίζω ότι θα βρεθεί μια λύση, και ότι θα συνεχισθεί η παρουσία των ιστοσελίδων αυτών στο διαδίκτυο.
Αν υπάρχουν ιδέες προς την κατεύθυνση αυτή, θα τις προβάλλω και θα τις στηρίξω στα πλαίσια του εφικτού.
Αν πάλι δεν επιθυμούν οι δημιουργοί να βρίσκονται στο διαδίκτυο, ας κυκλοφορήσουν την εργασία τους σε cd.
Είναι κρίμα να χάσουν οι φίλοι της Ε.Φ. αυτή την πηγή ευχαρίστησης.

Μανωλάς Εμμανουήλ

20/06/2004

Επιστροφή στην αρχική σελίδα ειδήσεων.