Αθηναϊκή Λέσχη Επιστημονικής Φαντασίας ( Α.Λ.Ε.Φ. )

Σχόλια       (2005 Σχόλιο #14): ΖΙΝΑ, Ο ΔΕΚΑΤΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ, ΗΠΑ

Είναι μια μικρή άσπρη κηλίδα - ακόμη κι αν κοιτάξεις μέσα από τα ισχυρότερα τηλεσκόπια. Αποτελεί όμως την ανακάλυψη του αιώνα. Γιατί η 'κηλίδα' που κινείται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο είναι τελικά ένας νέος πλανήτης, ο δέκατος του ηλιακού συστήματος της Γης. Το αντικείμενο πρωτοεντοπίστηκε δύο χρόνια πριν από αστρονόμους στην Καλιφόρνια και αρχικά ονομάστηκε 2003-ub313. Η μεγάλη ανακάλυψη ανήκει στους επιστήμονες Μάικλ Μπράουν του caltech, Τσαντ Τρουχίλο του παρατηρητηρίου gemini στην Χαβάη και Ντέιβιντ Ραμπίνοβιτζ του Πανεπιστημίου yale.

Οι Αμερικάνοι αστρονόμοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο αντικείμενο σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, που εντοπίστηκε μετά το 1846, όταν ανακαλύφθηκε ο Ποσειδώνας. Ύστερα από τελικές αναλύσεις στοιχείων τον Ιανουάριο, που επιβεβαίωσαν την κίνηση και την τροχιά του, το αντικείμενο 2003-ub313 ανακηρύχθηκε επισήμως σε πλανήτη. Το νέο του όνομα ... Ζίνα. Και, ναι, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι 'εμπνεύστηκαν' από την πολεμίστρια ηρωίδα της ομώνυμης τηλεοπτικής σειράς.

Η Ζίνα έχει διάμετρο περίπου 3000 χλμ., μέγεθος περίπου το 1/4 της Γης και αποτελείται από πέτρα και πάγο. Η πλήρης περιστροφή του πλανήτη ολοκληρώνεται σε 560 χρόνια. Οι επιστήμονες εκτιμύν ότι ο 10ος πλανήτης βρίσκεται τρεις φορές μακρύτερα από ό,τι ο Πλούτωνας και η τροχιά του βρίσκεται σε γωνία σε σχέση με τις τροχιές των υπολοίπων πλανητών του ηλιακού συστήματος. Υπολογίζεται ότι απέχει 97 φορές την απόσταση Ηλίου - Γης, περισσότερες από δυο φορές την απόσταση Πλούτωνα - Ηλίου.

(Ασ. Πρες)

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 02/08/2005, σελ. 14

(Μανωλάς Εμμανουήλ, 02/08/2005)

Επιστροφή στην αρχική σελίδα ειδήσεων.


Η σελίδα αυτή τροποποιήθηκε στις [ ].