Τρον [tron] ( 1982 )


Σκηνοθεσία : steven lisberger
Παραγωγή : donald kushner
visual effects : harrison ellenshaw (και συμπαραγωγός)

Παίζουν : jeff bridges, bruce boxleitner, david warner.



Το tron ήταν μια έμπνευση του συγγραφέα-σκηνοθέτη steven lisberger.

Στα μέσα της δεκαετίας των ΄70 ο steven lisberger είχε στη Βοστόνη ένα στούντιο παραγωγής κινουμένων σχεδίων για διαφημίσεις και μικρής διάρκειας σκηνές σε τηλεοπτικά σήριαλ.

Εκείνη την περίοδο άρχισε να ψάχνει τις δυνατότητες χρησιμοποίησης εικόνας μέσω προγράμματος κομπιούτερ για μια ιστορία με ήρωες που θα ζούσαν μέσα σε βιντεοπαιχνίδι.

Χρησιμοποιώντας συμβατικά κινούμενα σχέδια ο lisberger δημιούργησε αυτό το logo κινουμένου σχεδίου, το οποίο παραχώρησε ως διαφημιστικό σε διάφορους ραδιοφωνικούς σταθμούς της χώρας.

Αυτή ήταν και η πρώτη εμφάνιση του χαρακτήρα που ονόμασε tron.
Η αρχική σύλληψη της ιδέας του tron ήταν ένα φίλμ στο οποίο θα κυριαρχούσαν τα παραδοσιακά κινούμενα σχέδια. Η ιστορία θα άρχιζε με ζωντανό γύρισμα για να απεικονιστεί ο Πραγματικός Κόσμος. Μετά θα γινόταν η παρουσίαση του Ηλεκτρονικού Κόσμου του υπολογιστή με συνδυασμό εικόνας από computer και σχεδίου με το χέρι, με το σύστημα  «οπισθίας προβολής».

Το 1977 ο steven lisberger συνεταιρίστηκε με τον δικηγόρο και τηλεοπτικό (κυρίως) παραγωγό donald kushner στην παραγωγή ενός σποτ κινουμένων σχεδίων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες με τίτλο “animalympics”. Το 1978 το studio μαζί με τους 18 καλλιτέχνες μετακόμισε στην Καλιφόρνια. Σκοπός τους ήταν να χρησιμοποιήσουν τα έσοδα αυτού του σποτ στην ανεξάρτητη παραγωγή του ΤΡΟΝ. Δυστυχώς όμως οι Η.Π.Α. μποϋκοτάρισαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1980, το “animalympics” έμεινε αχρησιμοποίητο και οι δύο συνέταιροι άρχισαν να ψάχνουν για στούντιο.

Πλησίασαν τα studios της walt disney με μια ολοκληρωμένη πρόταση για το όλο εγχείρημα. Οι ιδέες τους ενθουσίασαν τόσο πολύ ώστε η παραγωγή ξεκίνησε σχεδόν αμέσως.
Στις αρχές του 1981 ο lisberger μάζεψε μια φοβερή ομάδα καλλιτεχνών για να τελειώσει τα σχέδια του tron. Ο ένας ήταν ο jean (moebius) giraud, γάλλος καλλιτέχνης των κόμικς, γνωστός από τη δουλειά του στο περιοδικό “heavy metal”, που έφτιαξε τα κοστούμια και τα σκηνικά. Τα σχέδια των οχημάτων και του περιβάλλοντος του computer έπεσαν στις πλάτες του φουτουριστικού και βιομηχανικού σχεδιαστή syd mead.
Ο καλλιτέχνης peter lloyd, ειδικευμένος στον αερογράφο, σχεδίασε τα περιβάλλοντα και  το φόντο συμπληρώνοντας την εικόνα σαν κολορίστας που ήταν.
Δύο επικεφαλής των ειδικών εφέ που πρόσφεραν σχέδια και καλλιτεχνική επιμέλεια ήταν οι harrison ellenshaw & richard taylor. Ο μεν ellenshaw είχε κάνει σοβαρή δουλειά σε ταινίες όπως “star wars”, “black hole” & “the empire strikes back, στις οποίες υπήρξε και συμπαραγωγός. Ο δε taylor, γνωστός από την ηλεκτρονική δουλειά του σε διαφημίσεις της τηλεόρασης, πρόσφερε την εμπειρία του ως Επιβλέπων των Ηλεκτρονικών Εφφέ.





ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ

Η ταινία “tron” εξελίσσεται σε δύο κόσμους : στον πραγματικό κόσμο, αυτόν με σάρκα και οστά, στον οποίο ένα τεράστιο ηλεκτρονικό σύστημα επικοινωνιών ελέγχεται από ένα απλό πρόγραμμα και στον ηλεκτρονικό κόσμο, τα ενεργειακά και φωτεινά όντα του οποίου θέλουν να ανατρέψουν το πρόγραμμα που ελέγχει τις ζωές τους.

Τα γυρίσματα του ηλεκτρονικού κόσμου έγιναν στα στούντιο της disney στο burbank, ενώ η φωτογράφηση του πραγματικού έγινε στα περίχωρα του Λος Άντζελες και στο φουτουριστικό κυβερνητικό εργαστήριο lawrence livermore, στα προάστια του ΄Οκλαντ.

Το φίλμ, στην εποχή του, «ξένισε» το κοινό που δεν ήταν εξοικειωμένο με την ορολογία των computer, ιδιαίτερα αυτούς που είχαν παρασυρθεί βλέποντας ότι ήταν παραγωγή της disney και είχαν πάει με τα ..παιδιά τους !



Αξιοπερίεργο: την μουσική έγραψε η wendy carlos, που σαν walter carlos (πριν αλλάξει ..φύλο) είχε γράψει την μουσική για το «Κουρδιστό Πορτοκάλι» και την «Λάμψη» του kubrick.


Για την Α.Λ.Ε.Φ. : Γιώργος & Αντωνία Κατσαβού

14 – 2 – 2002