Ποιός πνίγηκε στον Περσικό Κόλπο ;

 

Μανώλης Μανωλάς   (1999/05/02)

 

(Απαραίτητη επισήμανση:
Το κείμενο που ακολουθεί είναι μέρος ενός ψευδοϊστορικού διηγήματος που γράφτηκε την άνοιξη του 1999.
Δεν μπορεί σε καμμία περίπτωση να χρησιμοποιηθεί ως ιστορική πηγή.
Ίσως μπορεί να γίνει αφορμή για να διερευνήσει ο αναγνώστης αν τα πραγματικά γεγονότα της εποχής του (και του πλανήτη του!), διαφέρουν από αυτά που παρουσιάζονται στα ειδησεογραφικά κανάλια που παρακολουθεί.
Συνήθως, οι λαοί πολεμούν για την αυτοδιάθεσή τους και οι επικυρίαρχοι παρουσιάζουν την πρόθεσή τους και τα γεγονότα όπως τους συμφέρει, οπότε η αληθινή ιστορία μπορεί να μη γίνεται ποτέ γνωστή. Άρα, τα αναφερόμενα σαν γεγονότα μπορεί να είναι ανακριβή, και τα αναφερόμενα πρόσωπα μπορεί να είναι φανταστικά.
Ας διαβαστεί το κείμενο με αίσθηση χιούμορ).


(Ο αναφερόμενος στο κείμενο Αλκίνοος Αξιώτης εργάζεται με μερικό ωράριο ως εκπαιδευτικός).

 

Ο Αλκίνοος πήγε στην στάση και περίμενε το ασπροκόκκινο λεωφορείο που τον πήγαινε κοντά στη σχολή. Είχε αναλάβει μια σειρά διαλέξεων ιστορικής γνωσιολογίας και έπρεπε να βρίσκεται έγκαιρα στο αμφιθέατρο όπου τον περίμεναν οι σπουδαστές. Και οι σπουδάστριες.

Το λεωφορείο ήρθε και σταμάτησε ακριβώς μπροστά του, επειδή δεν είχαν πρόβλημα τα φωτοκύτταρα να καταλάβουν ότι ήταν μόνος του στην στάση.

Ο Αλκίνοος μπήκε μέσα στο λεωφορείο. Το λογιστικό μηχάνημα του λεωφορείου ανιχνεύοντας υποαιθερικά την χρεωστική του κάρτα αφαίρεσε το αντίτιμο του εισιτηρίου από τον λογαριασμό που ο επιβάτης τηρούσε στο διαδίκτυο.

Ο Αλκίνοος άρχισε να σκέφτεται το θέμα της σημερινής παρουσίασης, που ήταν η σύρραξη στον Περσικό Κόλπο που είχε γίνει τριαντα-τόσα χρόνια πριν. Ξανάφερε τα γεγονότα στο μυαλό του και τα αράδιασε σε μια εύληπτη σειρά, ώστε να μπορούν να τον παρακολουθήσουν οι σπουδαστές χωρίς να βαρεθούν.

Επειδή ήταν πολύ απορροφημένος δεν πίεσε έγκαιρα το πλήκτρο στάσης αλλά το λεωφορείο φρενάρισε για να σταματήσει στην συνηθισμένη στάση του Αλκίνοου. Οι αυτοματισμοί με τις δυνατότητες εκμάθησης και τους προσαρμοστικούς αλγόριθμους άλλαζαν ραγδαία την καθημερινή ζωή.

Σχεδόν χωρίς να καταλάβει λοιπόν πότε έφτασε το λεωφορείο και πότε μπήκε στην σχολή βρέθηκε στην έδρα έτοιμος να αρχίσει την παράδοση.

Ας παρακολουθήσουμε την παρουσίαση.

=================================

Σας ευχαριστώ που ήρθατε να με ακούσετε.

Σας παρακαλώ να προσέχετε πάντοτε να μην σας επηρεάσουν αυτά που σας λέω.

Το σημαντικό είναι να αντιμετωπίζετε τις απόψεις των άλλων με κριτικό πνεύμα και να παίρνετε μόνο τις ιδέες που σας ωφελούν.

Θα συνεχίσουμε να μιλάμε για τα προκαταρκτικά του Ασιατικού πολέμου της αρχής του αιώνα. Συγκεκριμένα θα περιγράψουμε την πρώτη επέμβαση στον Περσικό Κόλπο που έγινε το 1991.

Το σχέδιο της επέμβασης ήταν πολύπλοκο και όπως αποδείχτηκε ήταν αποτελεσματικό. Οι υπεύθυνοι της Τελικής Επικράτησης που το εκπόνησαν διάβασαν πολύ καλά την εξιστόρηση των Πελοποννησιακών πολέμων του Θουκυδίδη, μέτρησαν κοινωνικές παραμέτρους, αξιολόγησαν πολιτικές συγκυρίες, και φρόντισαν τον χρονισμό [timing] των κινήσεών τους. Ας δούμε μερικές από τις παραμέτρους του σχεδίου.


Παράμετρος 1 : Οι Γιαπωνέζοι.

Οι Γιαπωνέζοι είχαν γίνει οικονομικά πολύ απειλητικοί. Παρά τα νομοθετήματα των χωρών, που προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν την διείσδυση στην αγορά τους με δασμούς και ποσοστώσεις εισαγωγών, η κατάσταση είχε ξεφύγει από τον έλεγχο. Τα αυτοκίνητα, οι ηλεκτρονικές συσκευές, τα τραπεζικά ιδρύματα ήσαν κυρίως Γιαπωνέζικα.

Αυτό το τελευταίο ήταν το χειρότερο. Σε κάποια φάση, είχαν δικές τους τις δέκα πρώτες τράπεζες, δικές τους τις δεκαοχτώ στις πρώτες εικοσιπέντε τράπεζες, δικές τους τις εικοσιτρείς στις πρώτες πενήντα τράπεζες.

Όταν έχεις την τράπεζα, ελέγχεις τις επενδύσεις. Μαθαίνεις τα σχέδια για την ίδρυση και λειτουργία νέας βιομηχανικής μονάδας ας πούμε στην Ιταλία, (επειδή σου τα υποβάλλει λεπτομερέστατα ο επιχειρηματίας που ζητάει την χρηματοδότηση μέσω της τράπεζάς του, που εντελώς τυχαία είναι θυγατρική σου αφού κυριαρχείς στον τραπεζικό χώρο), την χρηματοδοτείς με σφιχτό τρόπο ώστε να καθυστερήσει λίγο η ανέγερση του εργοστάσιου του Ιταλού και ξαφνικά αρχίζει να λειτουργεί το αντίστοιχο εργοστάσιο που έφτιαξες με γρήγορους ρυθμούς στην Βραζιλία και με ευνοϊκότερους όρους χρηματοδότησης.

Ο Ιταλός επιχειρηματίας αντιμετωπίζει τώρα μιά αγορά, στην οποία υπάρχει ένα νέο παρόμοιο και φτηνότερο προϊόν, καταστρέφεται, αναλαμβάνει ο Κρατικός Οργανισμός Διάσωσης Επιχειρήσεων να σώσει το εργοστάσιο και τους εργαζόμενους, χρεώνεται το κράτος και πληρώνει, πληρώνει, πληρώνει.

Το κόλπο μετά από μερικές επαναλήψεις έγινε πια ολοφάνερο. Ναυπηγεία, Φαρμακοβιομηχανίες, Εταιρείες υπερ-υπολογιστών ήσαν υποτίθεται διαφόρων εθνικοτήτων, αλλά ουσιαστικά τα συμφέροντα ήσαν Γιαπωνέζικα. Αυτό έπρεπε να σταματήσει.

Κάτι ψέλλισε ο Γιαπωνέζος πρωθυπουργός Τασουχίρο Νακασόνε στους συμπατριώτες του γυρίζοντας από μια συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπούς, πρώην αρχηγό της cia, τεξανό ιδιοκτήτη πετρελαιοπηγών, ότι πρέπει να μεταβληθεί το εμπορικό ισοζύγιο, που ήταν πολύ εις βάρος των Αμερικανικών συμφερόντων, για να μην πέσει καμιά τρίτη ατομική βόμβα στο Τόκιο ας πούμε, αλλά δεν τον άκουσαν.

Οι Υπεύθυνοι αποφάσισαν ότι έπρεπε να χτυπηθούν οι Γιαπωνέζοι, όχι ξανά με ατομική βόμβα που αφήνει άσχημες εντυπώσεις, αλλά με στέρηση κάποιας βασικής πρώτης ύλης. Ποιά πρώτη ύλη εισάγουν γιατί δεν έχουν καθόλου στην χώρα τους; Πετρέλαιο. Από πού αγοράζουν; Κατά ενενήντα οχτώ στα εκατό από το Κουβέιτ.


Παράμετρος 2 : Οι Σοβιετικοί.

Ο ψυχρός πόλεμος γινόταν κυρίως ανάμεσα σε Αμερικανούς και Σοβιετικούς. Πράγμα παράξενο γιατί επί Χίτλερ είχαν συνεργαστεί για να χτυπήσουν τους Γερμανούς. Μπορεί όμως να δυσαρεστήθηκαν οι Ρώσοι όταν οι κατάσκοποί τους επιτέλους εξακρίβωσαν ότι οι Αμερικανοί έφτιαχναν αεροπλάνα που πουλούσαν κρυφά στους Γερμανούς.

Θυμόμαστε ότι πήραν από ένα κομμάτι Γερμανίας και αργότερα χώρισαν τις περιοχές επιρροής στην συνάντηση της Γιάλτας, όπου συμμετείχαν και οι Βρετανοί. Αλλού θα μπορούσαν να επέμβουν ανεμπόδιστα οι Άγγλοι του Τσόρτσιλ, ας πούμε στα νησιά Φόκλαντ ή στα θέματα Κύπρου, αλλού θα μπορούσαν να επέμβουν ανεμπόδιστα οι Αμερικανοί του Ρούσβελτ, ας πούμε στο Βιετνάμ ή στην Λιβύη, αλλού θα μπορούσαν να επέμβουν ανεμπόδιστα οι Σοβιετικοί του Στάλιν, ας πούμε στην Τσεχοσλοβακία ή στο Αφγανιστάν.

Ο ψυχρός πόλεμος αποξένωσε τις κοινότητες και δεν μπορούσαν να πουλήσουν οι Αμερικανοί τα προϊόντα τους στα κομμούνια [
commies, όχι communists], όπως τους έλεγαν. Ήταν όμως μια τεράστια αγορά, που έπρεπε να ανοίξει.

Ο τρόπος που λειτουργούσε η κοινωνία των σοβιετικών είχε μιά κατακόρυφη διάσταση που έλειπε από τις δυτικές εταιρείες. Την μελέτη είχε κάνει η Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου [
lse, london school of economics], που είχε διαπιστώσει ότι

Για παράδειγμα, οι Βούλγαροι έφτιαχναν σκληρούς δίσκους και οι Τσεχοσλοβάκοι οθόνες υπολογιστών και οι Ρώσοι ηλεκτρονικά για να κατασκευαστούν οι υπολογιστές riad που χρησιμοποιούσαν όλοι τους. Δεν υπήρχε ανταγωνισμός ούτε πόλεμος τιμών, μόνο τις νόρμες έπρεπε να προλαβαίνουν, δηλαδή πόσα κομμάτια έπρεπε να παραχθούν σε συγκεκριμένο χρόνο. Άρα θα μπορούσαν να μάθουν οι δυτικοί να συνεργάζονται, κάτω από κάποια πλαίσια επιχειρηματικής δράσης που θα περιέκλειαν πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγή, αλλά αυτό ήταν δευτερεύον.

Πρώτα έπρεπε να εξαφανιστεί το σοβιετικό μοντέλο, και μετά να γίνει η μετατροπή του καπιταλιστικού μοντέλου, ώστε να μην είναι δυνατό να γίνονται άμεσες συγκρίσεις, αλλά η εκ των υστέρων μίμηση και προσαρμογή να μπορούν να βαφτιστούν με το όνομα Εκσυγχρονισμός ή κάτι τέτοιο.


Παράμετρος 3 : Η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μόλις οι Ευρωπαίοι αντιλήφθηκαν, ότι οι Γιαπωνέζοι χώνονται μέσα στην Γηραιά Ήπειρο, όπως ας πούμε η Φουτζίτσου χώθηκε στην Αγγλική icl, έφτιαξαν ένα πλέγμα νόμων που προσπαθούσε να κρατήσει απέξω από την περιοχή τους τα προϊόντα που μπορούσαν να παράγουν και οι ίδιοι. Έβαλαν μάλιστα και στόχο να γίνουν μια ομάδα λαών με κοινή νομοθεσία, κοινό νόμισμα, κοινά εξωτερικά σύνορα και κατά το δυνατόν κοινή πολιτιστική ανέλιξη.

Τα γειτονικά κράτη είχαν κάθε λόγο να συμμετέχουν σε αυτές τις Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, ώστε να έχουν μηδενισμένο κίνδυνο εμπλοκής σε πολεμική σύρραξη και καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης και ευημερίας για τους πολίτες τους.

Αυτά τα πλέγματα νόμων και διατάξεων όμως κρατούσαν έξω από την αγορά της Ευρώπης και τα Αμερικανικά προϊόντα. Γίνονταν ομηρικές μάχες για να καθοριστούν ειδικές συμφωνίες για τους δασμούς και το διακρατικό εμπόριο, αλλά και όταν υπογραφόντουσαν οι συμφωνίες όπως η gatt [
general agreement on taxes and trade, Γενική συμφωνία για Δασμούς και Εμπόριο], πάλι κάποιοι ήσαν πολύ δυσαρεστημένοι.

Ο στόχος λοιπόν ήταν να ματαιωθεί ή έστω να καθυστερήσει πολύ η πορεία της Ευρώπης προς την Ένωση και να εξαναγκαστούν οι Ευρωπαίοι να πληρώσουν με ζεστό χρήμα, όσα εξοικονόμησαν επειδή δεν αγόρασαν Αμερικανικά προϊόντα.


Παράμετρος 4 : Πετρέλαιο.

Το πετρέλαιο παράγεται σε διάφορες χώρες.

Η Λιβύη του Καντάφι έχει πετρέλαιο, ελαφρώς θειούχο που σημαίνει ότι είναι πιο δαπανηρή η χρήση του, και το πουλάει. Την απολυταρχική του διακυβέρνηση ο Καντάφι θέλει να την παρουσιάζει ως σοσιαλιστική και έτσι έρχεται σε σύγκρουση με τους δυτικούς που θέλουν να αγοράζουν το πετρέλαιο, αλλά δεν μπορούνε να έχουν προμηθευτή έναν αριστερό, και έτσι του δημιουργούν έναν σωρό προβλήματα. Γιατί δεν λέει πως είναι δημοκράτης καπιταλιστής να ησυχάσει;

Η Σαουδική Αραβία έχει πολύ πετρέλαιο και το πουλάει. Ο υπεύθυνος επί πολλά χρόνια για την πολιτική τιμών της Σαουδικής Αραβίας σεΐχης Γιαμανί είχε κρατήσει σε λογικά επίπεδα τις τιμές και την ημερήσια παραγωγή, ώστε να μην στερέψουν γρήγορα οι πηγές τους. Φαίνεται όμως ότι χρειαζόταν η βασιλική οικογένεια περισσότερα χρήματα, έτσι τον ξηλώσανε και ανέβασαν τις τιμές. Κάποιες χώρες που δεν είχαν καύσιμα έπαθαν μεγάλη ζημιά, όπως η Πορτογαλία και η Ελλάδα. Όσες χώρες είχαν οικονομικές συναλλαγές με την Σαουδική Αραβία όμως, αύξησαν τις τιμές των υπηρεσιών τους τόσο πολύ, που οι Άραβες διαπίστωσαν ότι δεν κέρδισαν τίποτε με τις αυξήσεις, και σιγά σιγά οι τιμές γύρισαν στα επί Γιαμανί επίπεδα.

Το εμιράτο του Κουβέιτ έχει σημαντική παραγωγή πετρελαίου και ο μεγαλύτερος πελάτης τους είναι η Ιαπωνία.

Οι Ενωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν δικά τους πετρέλαια, όμως αγοράζουν από το εξωτερικό πετρέλαιο, ώστε μακροπρόθεσμα όταν θα στερέψουν οι πηγές των άλλων, να μείνουν αυτές κυρίαρχες στον τεχνολογικό πολιτισμό που βασίζεται στο πετρέλαιο. Η ζημιά που έπαθαν από την πετρελαϊκή κρίση που προκάλεσαν οι Άραβες ήταν μικρή, όμως καλό θα ήταν να μπορέσουν να βάλουν μια στρατιωτική βάση κοντά στη Σαουδική Αραβία για να εξασκούν μια μικρούλα πίεση όποτε πάνε αυτοί να ξανανεβάσουν τις τιμές.

Οι Σοβιετικοί έχουν δικά τους πετρέλαια και τα πουλάνε με αγωγούς που περνάνε από διάφορες χώρες, όπως είναι η Τουρκία και το Ιράκ. Αν οι χώρες αυτές βρεθούνε σε εμπόλεμη κατάσταση, θα ήταν πιθανό να καταστραφεί ένα κομμάτι του αγωγού, και έτσι να χάνουνε οι Σοβιετικοί πρώτη ύλη και έσοδα από τις πωλήσεις του πετρελαίου.


Παράμετρος 5 : Απαξίωση παλιών όπλων.

Τα μεγαλύτερα κέρδη προέρχονται από επιχειρήσεις που πουλάνε θάνατο, όπως είναι το εμπόριο ναρκωτικών και το εμπόριο όπλων.

Οι Υπεύθυνοι για την Τελική Επικράτηση σκέφτηκαν διάφορα σενάρια αντιμετώπισης του βασικού εχθρού, ώστε το σχέδιο να αποφέρει το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος.

Προτάσεις περί του πρακτέου

  1. Θα μπορούσαμε να πουλήσουμε ναρκωτικά στην σοβιετική νεολαία και να διαλύσουμε αυτό το μισητό κράτος ;
  2. Θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε έναν ιό, που να τους αποδεκατίσει ;
  3. Θα μπορούσαμε να τους πουλήσουμε όπλα ;
  4. Θα μπορούσαμε να πουλήσουμε όπλα σε κάποιους γείτονές τους για να τους κτυπήσουν ;

Γιατί απορρίπτεται η κάθε μία πρόταση
  1. Αυτοί μεθάνε με βότκα που είναι πολύ φθηνότερη, άλλωστε κάπου πρέπει να πουλάμε τα στάρια μας.
  2. Την άλλη φορά την πατήσαμε με το aids και τώρα πεθαίνουν και τα δικά μας παιδιά.
  3. Δεν αγοράζουν από εμάς. Φτιάχνουν δικά τους.
  4. Δεν υπάρχει τώρα σημείο σύγκρουσης που να προσφέρεται για κάτι τέτοιο.


Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ως καλύτερο σενάριο το ότι πρέπει να δημιουργήσουμε μια εστία σύγκρουσης που να δικαιολογεί την πώληση όπλων.


Το σχέδιο 'Καταιγίδα της Ερήμου'.

Δημιουργείται μια επίθεση από τον κακό Σαντάμ Χουσέιν του Ιράκ ενάντια στο Κουβέιτ.

Για να μην κινδυνεύσουν τα αεροπλάνα του, το Ιράκ τα μεταφέρει προς φύλαξη στο διπλανό Ιράν [
(1) Οι Ιρανοί επί Σάχη Ρεζά Παχλεβί ήσαν φίλοι των Αμερικανών και του Ιράκ. (2) Οι Ιρανοί επί Χομεϊνί έγιναν αντιαμερικανιστές και επίσης έκαναν πόλεμο με το Ιράκ επί πολλά χρόνια. (3) Οι Ιρανοί επέτρεψαν στα καταδιωκόμενα Ιρακινά αεροσκάφη να καταφύγουν στα αεροδρόμιά τους, και παραδόξως οι Αμερικανοί δεν βομβάρδισαν τα αεροδρόμια του Ιράν. (Συμπέρασμα:) Οι Ιρανοί είναι ταυτόχρονα φιλικοί ή ταυτόχρονα εχθρικοί προς το Ιράκ και τους Αμερικανούς. Θα μπορούσε κάποιος κακόβουλος Ιρανός να σκεφτεί ότι το Ιράκ και οι Αμερικανοί ανήκουν στην ίδια παράταξη. ], όχι πολύ μακριά από τα σύνορα.

Οι Αμερικανοί, σαν προστάτες του δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επιτίθενται και ρίχνουν με ηλεκτρονική ακρίβεια στην άμμο της ερήμου το απόθεμα των απαξιωμένων πυραύλων που έχουν.

Τα βομβαρδιστικά Α-10 ρίχνουν και βλήματα με περίβλημα από ουράνιο, για να να διαπερνούν ευκολότερα τα τσιμεντένια κτίρια και τους μεταλλικούς θώρακες των αρμάτων, να εκρήγνυνται στο εσωτερικό και να κάνουν την μέγιστη δυνατή ζημιά. Το καιόμενο ουράνιο, με την έκρηξη της βόμβας, δίνει οξείδιο του ουρανίου που είναι ραδιενεργό και καρκινογόνο. Οι τυχεροί που μένουν στον μολυσμένο τόπο πεθαίνουν γρήγορα με τυπικά συμπτώματα ραδιενεργού μόλυνσης, λευχαιμία κλπ, ή προλαβαίνουν να γεννήσουν παιδιά με γενετικές ανωμαλίες. Οι άτυχοι περαστικοί από την περιοχή, όπως περίπου εκατό χιλιάδες από τους στρατιώτες της πολυεθνικής δύναμης, παρουσιάζουν το "σύνδρομο του Περσικού κόλπου", δηλαδή τριχόπτωση, δερματικά εξανθήματα, αζωοσπερμία και αίσθημα μόνιμης κόπωσης.

Τα μεταφερόμενα συμμαχικά (ενάντια στους Ιρακινούς) στρατεύματα είναι κυρίως αμερικανοί και κατά μικρό ποσοστό ευρωπαίοι. Μερικοί από τους επιτιθέμενους δεν πλησιάζουν καθόλου στην περιοχή των συγκρούσεων. Η ελληνική φρεγάτα, που με κλάματα αποχαιρετήσαμε στο Πέραμα, κάνει περιπολίες στην Ερυθρά θάλασσα, άσχετο, για να διαπιστώσει αν πράγματι είναι τα νερά κόκκινα.

Οι Σοβιετικοί αποκτούν ακόμη πιο κακό όνομα όταν γίνεται γνωστό ότι οι Ιρακινοί χτυπάνε τους νεοφερμένους με ρώσικα όπλα. (Δεν μας ενδιαφέρει στην φάση αυτή αν κάποια από τις πλευρές έχει το στοιχειώδες δικαίωμα να αμυνθεί του πατρίου εδάφους).

Οι Ευρωπαίοι, (που είναι απασχολημένοι με την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και δεν μπορούν αυτή την χρονική στιγμή να αποφασίσουν εμπλοκή σε στρατιωτικές περιπέτειες λόγω εσωτερικών αντιδράσεων των πολιτών που είναι αρκετά καταπιεσμένοι από τις διαδικασίες της οικονομικής σύγκλισης), βάζουν το χέρι στην τσέπη και επιχορηγούν τις Ενωμένες Πολιτείες (που υπερασπίζουν αυτόκλητα και οικειοθελώς τον ελεύθερο κόσμο) με τεράστια ποσά.

Οι Γιαπωνέζοι υποχρεώνονται επίσης να συνεισφέρουν, επειδή κινδυνεύουν οι προμηθευτές τους του πετρελαίου. (Τους είναι απαγορευμένο από προηγούμενο πόλεμο να έχουν στρατεύματα, άρα δεν μπορούν να στείλουν στρατιώτες).

Οι Ιρακινοί παρά τις συνδυασμένες εναντίον τους επιθέσεις περιέργως καταφέρνουν να κρατήσουν το Κουβέιτ και αρχίζουν να απειλούν την διπλανή Αραβία.

Η Σαουδική Αραβία παρακαλεί τις Ενωμένες Πολιτείες να εγκαταστήσουν μια βάση στο έδαφός της.

Οι Ιρακινοί ρίχνουν ενάντια στους Ισραηλινούς, που έχουν αποκτήσει κακό όνομα με εχθροπραξίες στην περιοχή τους, κάτι αξιοθρήνητους πυραύλους Σκούντ, που άλλοτε σκάνε και άλλοτε δεν σκάνε. Οι Ισραηλινοί διαφημίζουν τους νέους αμερικανικούς πυραύλους Πάτριοτ, που καταστρέφουν αποτελεσματικά τους Σκούντ στον αέρα (από πηγές αμερικανικού στρατού ποσοστό επιτυχίας παραπάνω από σαράντα στα εκατό, από έρευνα για λογαριασμό του Κογκρέσου εννιά στα εκατό).

Οι Τούρκοι μπαίνουν στο βόρειο Ιρακινό έδαφος για να δημιουργήσουν αντιπερισπασμό και να χτυπήσουν τους εκεί Κούρδους. Κάποιοι 'κυνηγημένοι Κούρδοι' τινάζουν στον αέρα τον πετρελαϊκό αγωγό των Σοβιετικών.

Οι Ιρακινοί βάζουν φωτιά στις πετρελαιοπηγές του Κουβέιτ και υποχωρούν.

Οι Αμερικανοί στέλνουν ειδικούς στο Κουβέιτ για να σβήσουν τις μαινόμενες φωτιές, οι οποίοι καθυστερούν να χρησιμοποιήσουν τα ειδικά εκρηκτικά περί το οχτάμηνο.

Όλα τα γεγονότα καλύπτονται με έκτακτες συνεχείς εμπεριστατωμένες αναμεταδόσεις από διάφορα τηλεοπτικά κανάλια. Εκατομμύρια τηλεθεατές, αλλάζοντας το ένα κανάλι μετά το άλλο, παρακολουθούν αγρυπνώντας.


Το αποτέλεσμα.

Αφού δεν ανακατεύτηκαν οι Ευρωπαίοι, οι Αμερικανοί προκύπτουν ως οι μόνοι κυρίαρχοι, και ο πρόεδρός τους κ. Μπους αποκαλείται πλέον από τα ΜΜΕ "Πλανητάρχης".

Ο κλέφτης (ή κάτι τέτοιο) της Βαγδάτης τιμωρείται με εμπάργκο και επειδή ο λαός του πεινάει, σε λίγο του στέλνουμε ανθρωπιστική βοήθεια και μας την πληρώνει με πετρέλαιο. Σε οποιαδήποτε διαμαρτυρία του Ιράκ, τα πανέτοιμα συμμαχικά αεροπλάνα πραγματοποιούν έναν βομβαρδισμό ακόμα, ως υπενθύμιση. Στο Ιράκ οι απώλειες είναι αξιοθρήνητα μικρές, αν συνυπολογίσει κανείς την υπεροπλία, την ακρίβεια των σκοπευτικών συστημάτων και την άριστη εκπαίδευση των επιτιθεμένων.

Οι Γιαπωνέζοι χωρίς πετρέλαιο καταστρέφονται οικονομικά και αρχίζουν να πηδούν από τα παράθυρά τους. Μαζί τους πέφτει και η αξία του γιέν. Το οικονομικό θαύμα ανάπτυξης μετατρέπεται σε σπαρακτικό οικονομικό δράμα. Οι τράπεζές τους χωρίς διαθέσιμα κεφάλαια είναι στην φάση αυτή ανίσχυρες και αρχίζουν να βαδίζουν χωρίς επιστροφή τον δρόμο προς την πτώχευση ή την εξαγορά από "δυτικά" συγκροτήματα.

Η νεότευκτη Αμερικανική βάση στην Σαουδική Αραβία έχει πλέον μόνιμο χαρακτήρα, οπότε δεν χρειάζονται οι πεπαλαιωμένες βάσεις, όπως εκείνες στο Ελληνικό και στην Νέα Μάκρη, και ξηλώνονται, (πράγμα το οποίο η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να το εμφανίζει ως δική της επιτυχία).

Μου έκανε φοβερή εντύπωση όταν πληροφορήθηκα πόσα χρήματα ξοδεύτηκαν για να στρωθούν παχιές ελληνικές μοκέτες στην νέα βάση στην Αραβία.

Φαντάζομαι ότι αυτός που τους προμήθευσε τα κλιματιστικά θα πρέπει να έχει αποσυρθεί σε ιδιωτική παραλία στην Χαβάη.

Οι Αμερικανοί μονομάχοι [
Έχετε δει την εκπομπή "american gladiators"; ] απλώς έκαναν διακοπές στην Ρόδο.

Ο απαξιωμένος οπλισμός των Αμερικανών έχει φύγει από τις αποθήκες, πληρωμένος πλουσιοπάροχα από τους συμμάχους.

Κάποιοι, που διαθέτουν μόνο βραχυπρόθεσμη μνήμη, αρχίζουν να λυπούνται τους κακόμοιρους Ισραηλινούς που χτυπήθηκαν άδικα, απρόκλητα και αναίτια από τον θηριώδη Σαντάμ.

Είναι αλήθεια ότι ορισμένοι αναλώσιμοι, στρατιωτικοί ή πολίτες, χάθηκαν για πάντα , αλλά σε τελική ανάλυση ο πόλεμος αποδεικνύεται ότι δεν είναι πολύ φοβερός.

Απλά είναι κάτι τροχιοδεικτικά βλήματα που βλέπουμε σαν πυροτεχνήματα στον ουρανό πόλεων με παραμυθένια ονόματα, ενώ είμαστε αναπαυτικά καθισμένοι στον καναπέ μας. Αν μάλιστα ο πόλεμος έρθει και στην γειτονιά μας, ίσως να είμαστε και εμείς διάσημοι για ένα τέταρτο της ώρας, όπως προείπε ο Άντι Γουόρχολ, οπότε το περιμένουμε με ανυπομονησία.

Οι διακοπές του προγράμματος για διαφημίσεις μας ενημερώνουν ποιό αναψυκτικό μας προσέφερε τον συγκεκριμένο βομβαρδισμό.

Η τηλεόραση δείχνει υπέροχα γραφικά στις απ' ευθείας αναμεταδόσεις και συναγωνίζεται τις δημιουργίες των στούντιο Ντίσνεϊ.

Όσοι έχουμε διαβάσει λίγο λογοτεχνία, έκπληκτοι διαπιστώνουμε με τα ίδια μας τα μάτια ότι ο Μπέρναρντ Σο είναι μαύρος και εργάζεται ως παρουσιαστής σε Αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό!

Το μόνο πρόβλημα που εντοπίσαμε μετά από όλα αυτά είναι πως ο κόσμος υποψιάζεται πως αυτά που δείχνει η τηλεόραση είναι ελαφρώς ανακριβή, όπως ο ετοιμοθάνατος κορμοράνος λουσμένος στο αργό πετρέλαιο (κινηματογραφημένος σε άλλη τοποθεσία και άλλη χρονολογία), ή το τρομοκρατημένο κοριτσάκι του νοσοκομείου της Βαγδάτης (που τελικά ήταν η κόρη ενός πρέσβη φιλμαρισμένη στην Νέα Υόρκη).




Οι σπουδαστές είχαν από ώρα αρχίσει να κρυφογελάνε, αλλά ξέσπασαν ομαδικά σε γέλια, με την υπενθύμιση του πόσο ηλίθιοι είμαστε όλοι.

Αυτή η απόγνωση που συνοδεύει την αυτογνωσία φέρνει νευρικά γέλια.

Καλύτερα γέλιο, παρά κατάθλιψη.

Αγαπητοί φίλοι, το συμπέρασμα από την σημερινή παρουσίαση είναι ότι παριστάνουμε τους έξυπνους και τους πολιτισμένους αλλά, μόλις ακούσουμε ένα παραμύθι της Χαλιμάς, εμπλουτισμένο με αρκετή αληθοφάνεια, χάφτουμε το δόλωμα σαν χάνοι και κουνάμε με κατανόηση το κεφάλι.

Για τον λόγο αυτό στην επόμενη συνάντησή μας θα σας παρουσιάσω την ίδια υπόθεση ιδωμένη από την πλευρά των Ιρακινών, των Κούρδων κλπ.

Θα δούμε ότι οι ήρωες δημιουργούνται μερικές φορές αναγκαστικά από τις περιστάσεις. Θα προσπαθήσουμε να δούμε γιατί οι άνθρωποι οδηγούνται σε πράξεις εναντίον της ανθρώπινης ζωής, είτε αυτοκτονικές είτε τρομοκρατικές, όπως τις λέμε.

Ίσως καταφέρουμε να εντοπίσουμε τα αίτια που οδήγησαν στην κλιμάκωση του Ασιατικού πολέμου, που άρχισε με την γνωστή εκτέλεση του Κούρδου στρατηγού μέσα στο δικαστήριο. Λέω "ίσως" γιατί η ιστορική αλήθεια είναι είδος υπό εξαφάνιση. Μπορεί να μην έχουν γίνει ακόμη γνωστές όλες οι λεπτομέρειες.

Εσείς να προσέχετε πάντοτε να μην επηρεάζεστε από αυτά που σας λένε. Να είσαστε πανέτοιμοι για αμφισβήτηση, ιδιαίτερα αν σας έχει πείσει ο ομιλητής για την ειλικρίνειά του. Η παράλειψη επιλεκτικά ορισμένων στοιχείων, αλλοιώνει επιτυχημένα την Ιστορία.

Αν σας λείπουν οι γνώσεις, επιδιώξτε να τις αποκτήσετε. Αν σας λείπουν στοιχεία, μην αποφασίζετε, μέχρις ότου τα συλλέξετε όλα.

Σας ευχαριστώ που με ακούσατε.


=================================

Ο Αλκίνοος τελείωσε την παρουσίαση, ενώ σκέψεις σαν αστραπές αναστάτωναν την συννεφιασμένη του διάθεση. Οι σπουδαστές άρχισαν να σηκώνονται από τα έδρανα του αμφιθεάτρου και να πλησιάζουν για ερωτήσεις.

Δεν έπρεπε να αναλάβει αυτά τα μαθήματα, γιατί κάθε φορά που κάλυπτε ένα θέμα, ένιωθε βαθιά μέσα του μιά απόγνωση.

Η ζωή των ανθρώπων είναι μιά συλλογική διαδικασία.

Αυτοί που είναι ισχυρότεροι φαίνεται πως καταλαβαίνουν λιγότερο τις επιπλοκές των αποφάσεών τους.

Ίσως νομίζουν ότι έχουν τον χρόνο να διορθώσουν τυχόν ανακρίβειες.

Ίσως πιστεύουν ότι το μερικό καλό είναι προτιμότερο από το γενικό καλό (αντίθετα από τον μηδενικό νόμο της Ρομποτικής του Άιζαακ Άσιμοφ).

Ίσως έχουν πειστεί ότι οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες είναι ανόητοι αναρχικοί.

Ίσως δεν προλαβαίνουν να σκεφτούν, έχοντας την πίεση να πάρουν γρήγορα τις απαιτούμενες αποφάσεις, και εναποθέτουν σε συμβούλους την μελέτη διαφόρων απόψεων του προβλήματος. Οι σύμβουλοι πάλι, μη έχοντας την συνολική άποψη του προβλήματος, μη έχοντας διεπιστημονική παιδεία ως εξαιρετικά ειδικοί στον τομέα του ο καθένας, μη τολμώντας τις περισσότερες φορές να εκτεθούν κάνοντας ριζοσπαστικές προτάσεις, δεν αίρονται στο ύψος των περιστάσεων και προτείνουν μέτριες λύσεις.

Μήπως ζητάμε πολλά από τους εκλεγμένους ηγέτες ;

Μήπως θέλουμε να είναι πιο μορφωμένοι από τους διαβασμένους, πιο στρατηγικοί από τους στρατηγούς, πιο φιλοσοφημένοι από τους διανοητές, πιο ανθρωπιστές από τους κοινωνιολόγους, πιο οξυδερκείς από τους ψυχολόγους, πιο προβλεπτικοί από τους μελλοντολόγους, πιο ευέλικτοι από το ίδιο το σύστημα που διοικούν ;

Η κούκλα κινεί με τα νήματα τα δάκτυλα του κουκλοπαίκτη, ή αντίθετα ;

Δεν είναι λύση να τα περιμένει όλα κανείς από τους ηγέτες.

Αυτό που πρέπει να μεταβληθεί είναι το σύστημα, δηλαδή ο καθένας μας.

(Αλκίνοε, κάτσε καλά! Αυτό το έχει πει ο Μαρξ και ξέρεις ότι είναι κόκκινο πανί οι ιδέες του για κάθε κυβερνήτη).

Αν αλλάξουν οι γνώσεις του καθενός κυττάρου της κοινωνίας, μπορεί να μεταβληθούν τα αντανακλαστικά του.

Βαθμιαία αυτό θα επηρεάσει τις αλληλεπιδράσεις των ανθρώπων, στην συνέχεια τις σχέσεις των ομάδων και τελικά θα νομοθετηθεί το πλαίσιο μιας ορθολογικότερης πολιτείας.

Αν γίνει συστηματική εργασία για την βελτίωση του τρόπου σκέψης, υπάρχει βάσιμη ελπίδα ότι σύντομα (το σύντομα μπορεί να μετρηθεί και σε αιώνες) η ανθρωπότητα θα δει καλύτερες μέρες.

Γι' αυτό δέχτηκε να αναλάβει ο Αλκίνοος αυτά τα μαθήματα !

Απάντησε προσεχτικά στις ερωτήσεις των σπουδαστών.

Δεν μπόρεσε να ξεφύγει από το επίμονο βλέμμα της Τζενούλας. Μαύρα μαλλιά, πράσινα μάτια, ανατολίτικα εξογκωμένα μήλα όχι πολύ κόκκινα τώρα, αλλά πόσο κόκκινα και ζεστά είχαν γίνει εκείνο το μοναδικό απόγευμα…

Χαιρέτησε ευγενικά τους ακροατές του και βγήκε από το αμφιθέατρο μισοζαλισμένος.

Εκεί κοντά ήταν ένα μικρό παρκάκι, όπου έπαιζαν παιδάκια και σκυλάκια. Οι λιγοστοί συνταξιούχοι μάζευαν ήλιο και συζητούσαν για αρρώστιες και πολιτικά. Κάθισε σε ένα ξύλινο παγκάκι απέναντι από το σκυθρωπό άγαλμα ενός στρατηγού, που το τεντωμένο χέρι του έδειχνε κάποια πορεία προς το μέλλον του ή προς το παρελθόν μας. Ανάπνευσε το αεράκι και αισθάνθηκε πολύ καλύτερα. Ο κλιματισμός των αιθουσών του έφερνε μιά δυσφορία.

Μπορεί όμως να έφταιγε αυτό το ζήτημα που τον βασάνιζε και δεν μπορούσε να αποφασίσει τί έπρεπε να κάνει.

Ένα καλοταϊσμένο από τα παιδάκια γκριζοπράσινο περιστέρι κάθισε στο μαρμάρινο κεφάλι και το κουτσούλισε. Η φύση συνέχιζε την καθημερινή της λειτουργία χωρίς να δίνει ιδιαίτερη σημασία στους συμβολισμούς.

Τελικά υπήρχε ελπίδα...