Αθηναϊκή Λέσχη Επιστημονικής Φαντασίας ( Α.Λ.Ε.Φ. )

Σχόλια       (2007 Σχόλιο #08): 3ο ετήσιο Φεστιβάλ Επιστημονικής Φαντασίας

Αντιγραφή από το πρόγραμμα (που τηρήθηκε άψογα):3fefe

Δυο λόγια για το φεστιβάλ
Για τρίτη συνεχή χρονιά το φεστιβάλ επιστημονικής φαντασίας προσγειώνεται στην Ερμούπολη και κατεβάζει ράμπα για τους φίλους του από όλη την Ελλάδα. Η οργανωτική ομάδα ευχαριστεί, από τα βάθη της βιονικής της καρδιάς, τους συμμετέχοντες, την πόλη και τις επιχειρήσεις που φιλοξενούν τις εκδηλώσεις. Το φεστιβάλ υποστηρίζεται από το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ερμούπολης, την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων και τη Village Films. Χορηγοί είναι επίσης, οι επιχειρήσεις animastudios ® - Αν. Καταγά, το τυπογραφείο Γ. Βουτσίνος & ΣΙΑ ΟΕ, τα Οπτικά Κοή, η Αιγαίο ΕΠΕ, το Οινοπνευματοπωλείον Κριτσίνη, το οποίο ετοίμασε και πρόσφερε τον επίσημο οίνο 2007, και το καφεκοπτείο Coffeeway που πρόσφερε καφέ και κεράσματα κατά την προβολή των ταινιών μικρού μήκους.

Nice Price : Όλα τα καφέ που φιλοξενούν εκδηλώσεις του φεστιβάλ προσφέρουν στους συμμετέχοντες χαμηλότερες τιμές στην διάρκεια των εκδηλώσεων.

Το 3ο φεστιβάλ εφ Ερμούπολης είναι αφιερωμένο στην μνήμη του Μάκη Ρούσσου, που υπήρξε φίλος και χορηγός του φεστιβάλ από την πρώτη στιγμή. Ο Μάκης χάθηκε τόσο πρόωρα -εμείς θα τον θυμόμαστε.

Ν. ΑλμπανόπουλοςΠαρασκευή 18 Μαΐου
Sport Cafe, παραλία Ερμούπολης (δίπλα στο ξενοδοχείο Διογένης). Προσυγκέντρωση για καφέ, 18:30.

1. Πολύ μικρά διηγήματα ΕΦ
Ομαδική ανάγνωση πολύ μικρών διηγημάτων (short short stories) επιστημονικής φαντασίας με συμμετοχές από όλη την Ελλάδα. Κανένα διήγημα δεν ξεπερνά τις 500 λέξεις. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη. Πρώτες συμμετοχές :Ευθυμία Δεσποτάκη, Τέτη Θεοδώρου, Παναγιώτης Κούστας (Μήνυμα χωρίς Χρέωση), Μιχάλης Μανωλιός (Ο Βόθρος), Αλέκος Παπαδόπουλος (Καρκινοβασίες), Γιάννης Στάγκος, Κώστας Χαρίτος (Το Κουτί του Schroendinger), Ντίνος Χατζηγιώργης. Διαβάζουν οι ίδιοι οι συγγραφείς και μέλη της θεατρικής ομάδας Μίμου Άπτου.
Sport Cafe, παραλία Ερμούπολης (δίπλα στο ξενοδοχείο Διογένης), 19:15.

2. Το ελληνικό εξώφυλλο εφ σε άλλη διάσταση
Έκθεση ζωγραφικής από τους μαθητές του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Σύρου, που με την καθοδήγηση του δασκάλου τους Χρίστου Μοσκοφίδη ζωγράφισαν εξώφυλλα από παλιότερα ελληνικά περιοδικά επιστημονικής φαντασίας. Τα έργα αποτέλεσαν την εργασία των μαθητών το έτος 2006-2007.
Αίθουσα Τέχνης Ερμούπολη, εγκαίνια 21:15. Λειτουργία της έκθεσης Παρασκευή απόγευμα - Κυριακή, 11:00-14:00 και 19:00-22:00.

3. Κυκλάδες, 2107 μ.Χ.
Έκθεση εικονογράφησης και κόμικς με συμμετοχές από όλη την Ελλάδα. Πώς θα είναι τα νησιά μας έναν αιώνα από σήμερα; Φανταστείτε τα ή αφήστε άλλους να το κάνουν για σας. Φροντίδα Σοφίας Ρούσσου, Γιάννη Ξαγοράρη, συνέβαλε ο Χρίστος Μοσκοφίδης.
Αίθουσα Τέχνης Ερμούπολη, εγκαίνια 21:15. Λειτουργία της έκθεσης Παρασκευή απόγευμα - Κυριακή, 11:00-14:00 και 19:00-22:00.

4. Συναυλία jazz με το συγκρότημα του Τάκη Μπαρμπέρη
Ένα από τα πιο σπουδαία ελληνικά γκρουπ τζαζ, παρουσιάζει συναυλία αφιερωμένη στον -πρόσφατα- χαμένο ντράμερ Γιώργο Κουβίδη, που είχε εμφανιστεί στο περσινό φεστιβάλ. Ο Τάκης Μπαρμπέρης έχει συνεργαστεί με σημαντικούς έλληνες και ξένους μουσικούς και έχει κυκλοφορήσει πέντε προσωπικούς δίσκους. Τη συναυλία προσφέρει στο κοινό της πόλης και στο φεστιβάλ η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων.
Θέατρο Απόλλων, 22:00, είσοδος ελεύθερη.

* Με λευκό, ροζέ ή ερυθρό ξηρό
Το Οινοπνευματοπωλείον Κριτσίνη εμφιάλωσε λευκό, ροζέ και ερυθρό ξηρό με ειδικές ετικέτες για το 3ο φεστιβάλ εφ Ερμούπολης. Θα διατίθενται στις εκδηλώσεις.

5. Αν πεις το ναι, φεύγουμε για Honeymoon
Με τυρί μασκαρπόνε, αμύγδαλο και μέλι, η ομάδα του Νταϊντάντι και ο cream engineer Paolo Pambianco παρουσιάζουν το honeymoon, επίσημο παγωτό του φεστιβάλ 2007.
Daidadi, παραλία Ερμούπολης, 23:59.Σάββατο 19 Μαΐου

6. Διαγωνισμός συγγραφής μικρού εφ διηγήματος
Οι συγγραφείς πιάνουν το πληκτρολόγιο και γράφουν ένα μικρό διήγημα με θέμα που θα δοθεί ένα λεπτό πριν από ειδική επιτροπή, αναγνωρισμένη από το υπουργείο Πολιτισμού (νόμος 4000/1958). Έχουν στη διάθεσή τους 2 ώρες. Το καλύτερο (κατά την κρίση της επιτροπής) διήγημα βραβεύεται την επόμενη μέρα. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη και οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να προσέλθουν στο χώρο 15 λεπτά πριν. Συμμετοχές γίνονται δεκτές και εξ αποστάσεως, μέσω του sff, (ελληνικό φόρουμ για την φαντασία και την επιστημονική φαντασία).
Sport Cafe, παραλία Ερμούπολης, (δίπλα στο ξενοδοχείο Διογένης), έναρξη 10:00.
(Σημείωση: Δόθηκε το θέμα "Αφαιρέστε την ασφάλεια. Στοχεύστε στο κέντρο. Πιέστε την λαβή.", που έπρεπε να είναι κεντρικό θέμα του διηγήματος. Επιτροπή διμελής: πρόεδρος Νίκος Αλμπανόπουλος, μέλος Άγγελος Μαστοράκης.
Η κριτική επιτροπή επέλεξε σαν καλύτερο το [Λάθος Οδηγίες] του Αλέκου Παπαδόπουλου, με δεύτερο το [Εκπαιδευτικό Σύστημα] του Κώστα Χαρίτου. Από τα υπόλοιπα διηγήματα που γράφτηκαν, μας στάλθηκαν για δημοσίευση τα εξής : [Αφαιρέστε την ασφάλεια...] του Δημήτρη Βανέλλη, [Μοιραίο Φεστιβάλ] του Αλέξανδρου Ζωχιού, [Ο Καθαριστής] της Χέντβιγκ Καρακούδα, [Ένα Πουράκι Χρόνος] του Παναγιώτη Κούστα, [Για την Πατρίδα] του Εμμανουήλ Μανωλά, [Αφαιρέστε την ασφάλεια...] του Μιχάλη Μανωλιού, [Του χρόνου όμως θα πάω...] του Ηλία Φουντούλη, [Λησμονιά] του Δημήτρη Φύσσα, [Σίμπα] του Ντίνου Χατζηγεωργίου. Μπορείτε να βρείτε τα διηγήματα που γράφτηκαν μέσω διαδικτύου από μέλη του sff.gr εδώ (δείτε και τις επόμενες σελίδες)
.

7. Το ατελές μέλλον του Albert Robida.
Ο συγγραφέας, δημοσιογράφος, εκδότης και εικονογράφος Αλμπέρ Ρομπιντά (Albert Robida, 1848 - 1926), άγνωστος στο ευρύ κοινό σήμερα, σατίριζε στην εποχή του τον Ιούλιο Βερν. Έγραψε όμως και μυθιστορήματα για τους οραματισμούς και τους φόβους του γύρω από την τεχνολογική εξέλιξη. Τον συγγραφέα και τη δουλειά του θα παρουσιάσει ο Γιώργος Κατσαβός.
Κινηματογράφος Παλλάς, 13:00.

8. Πείτε μας πού θέλετε να πάτε, να σας πάμε...
Συζήτηση για το μέλλον του φεστιβάλ. Πείτε μας πώς το θέλετε και θα ... δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Ακόμα συζητάμε για το μέλλον, τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες ανάπτυξης της ελληνικής επιστημονικής φαντασίας, την πιθανότητα δημιουργίας ενός εφ μουσείου και βάζουμε τον θεμέλιο λίθο μιας πανελλαδικής ένωσης για το φανταστικό.
Καφέ Πειραματικό, Πλατεία Μιαούλη, 18:00.

9. Δύο σύντομα διηγήματα εφ
"Περίπατος στον Άρη", του Μιχάλη Μανωλιού. Διαβάζει ο Γιάννης Δεσύπρης της θεατρικής ομάδας Σουρής. "Ο θόρυβος της σταγόνας" του Κώστα Καταγά. Δύο θρίλερ πολιτικής επιστημονικής φαντασίας.
Μπαρ Μποέμ, Παραλία Ερμούπολης, 19:15.

10. Jeans street (ή Τοπικοί Ήρωες)
Ντοκιμαντέρ του Άγη Κελπέκη (διάρκεια 6 λεπτά). Γυρισμένο στην νεοαποικιακή πόλη Bandung της Ιάβας, ενός μίγματος ασιατικών πολιτισμών και δυτικών μοντέλων. Στην Jeans street γιγάντιες κούκλες -παγκοσμιοποιημένοι ήρωες των κόμικ και του σινεμά- σηματοδοτούν τα καταστήματα που πουλάνε jeans και t-shirts. Ένα σουρεαλιστικό περιβάλλον, όπου το αμερικανικό μεγα-προϊόν μεταλλάσσεται μέσα στο θευματουργό ανατολίτικο παζάρι. Ο τρίτος κόσμος απομυθοποιεί με τον τρόπο του αρχέτυπα της δυτικής κουλτούρας.
Μπαρ Μποέμ, Παραλία Ερμούπολης, 19:45.

11. Εννιά ξένες εφ ταινίες μικρού μήκους
Θα προβληθούν 9 μικρού μήκους ταινίες επιστημονικής φαντασίας (συνολική διάρκεια 90 λεπτά) που έχουν προβληθεί -και οι περισσότερες βραβευθεί- σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ φαντασίας και επιστημονικής φαντασίας. Παρατίθενται με τίτλο, χώρα, σκηνοθέτη, (και σχόλια):
α/α TITΛΟΣ ΧΩΡΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ Σχόλια
1 Νeoplasia
(νεοπλασία)
Νορβηγία / Αυστραλία Frode Klevstul Μην αντιγράφετε στις εξετάσεις! όχι σε τέτοιες εξετάσεις!
8 ΛΕΠΤΑ, ΠΑΡΑΓΩΓΗ : VICTORIAN COLLEGE OF ARTS AUSTRALIA, NORSK FILMFOND, ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΝΤΕΟ ΑΡΤ ΜΟΣΧΑΣ, ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΤΕΝΤΣΑΣ
2 X Γερμανία Raphael Wahl (εμπνευσμένο από τα διηγήματα του Στάνισλαβ Λεμ)
6 ΛΕΠΤΑ, ΠΑΡΑΓΩΓΗ : RRAHH FILMS, ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΣΤΟ 5ο ΕΤΗΣΙΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΕΦ & ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ 2006
3 Plastic
(καρδιά από σιλικόνη)
Αγγλία Mark Davis Πόσες φορές θέλετε να σκοτώσετε την αγαπημένη σας;
15 ΛΕΠΤΑ, ΠΑΡΑΓΩΓΗ : RETRO-JUICE PRODUCTIONS, ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ ΣΤΟ 5ο ΕΤΗΣΙΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΕΦ & ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ 2006, ΑΣΗΜΕΝΙΟ MELIES 2007
4 The Omnicide 8000
(το παντοκτόνο 8000)
Αγγλία Ian Hothersall Μια κραυγή βοήθειας - στο τμήμα εξυπηρέτησης πελατών...
4 ΛΕΠΤΑ, ΠΑΡΑΓΩΓΗ : BIG AND CLEVER PRODUCTIONS, 5ο ΕΤΗΣΙΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΕΦ & ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΎ ΛΟΝΔΙΝΟΥ 2006
5 The Grandfather Paradox
(το παράδοξο του παππού)
Καναδάς Jean-Francois DaSylva Οι LLOYDS δεν ασφαλίζουν τα ταξίδια στον χρόνο (βασισμένο σε διήγημα του EDWARD M. LERNER)
8 ΛΕΠΤΑ, ΠΑΡΑΓΩΓΗ : PROLIFIK PRODUCTIONS - REDHEAD PRODUCTIONS, ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΡΟΜΟΥ & ΕΦ ΤΟΥ ΦΟΙΝΙΞ ΗΠΑ 2006
6 Killswitch
(διακόπτης εξόντωσης)
ΗΠΑ Dan Przygoda Αν οι φυγάδες είναι ρομπότ, χαλάλι ο τηλεοπτικός χρόνος...
10 ΛΕΠΤΑ, ΠΑΡΑΓΩΓΗ : ACQUASTRADA, ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΤΟΥ ΚΛΕΡΜΟΝΤ, CANNES SHORT FILM MARKET
7 They're made out of Μeat
(είναι από κρέας, σου λέω!)
Ιρλανδία Stephen O' Regan Η αλήθεια για την κρεαταγορά (βασισμένο στο ομώνυμο διήγημα του Terry Bisson)
8 ΛΕΠΤΑ, ΠΑΡΑΓΩΓΗ : FREELOADER PRODUCTIONS - NYFA, 1ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΕΦ ΤΟΥ ΣΙΑΤΛ 2006
8 Judas
(Ιούδας)
Γαλλία Nicolas Bary Η ενοχή εμπνέει...
17 ΛΕΠΤΑ, ΠΑΡΑΓΩΓΗ : LA PETITE REINE - CHAPTER 2 - LA MAISON, ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΓΙΑ ΧΡΥΣΟ MELIES ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΦ ΝΑΝΤΗΣ UTOPIALES 2006
9 Cost of Living
(το κόστος της ζωής)
Καναδάς Jonathan Joffe Προστατευτείτε από τον πληθωρισμό ... με ένα πολυετές συμβόλαιο
10 ΛΕΠΤΑ, ΠΑΡΑΓΩΓΗ : JOFFE PICTURES, ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΕΦ ΤΟΥ ΣΙΑΤΛ 2006

Διοργάνωση : Φίλοι του Σινεμά. Υλικό : Αθηναϊκή Λέσχη Επιστημονικής Φαντασίας.
Πνευματικό Κέντρο, Αίθουσα Αλέκος Παναγούλης, 20:15.

12. Έρωτος Λήθη
Χοροθεατρική παράσταση από την ομάδα Ακροποδητί. Στο μέλλον, ο ερωτευμένος άνθρωπος πάσχει από αμνησία. Αδυνατεί να θυμηθεί τον ερωτικό του σύντροφο και κάθε μέρα στέκεται με τεράστια απορία, έκπληξη, αλλά και τρόμο μπροστά στο άγνωστο σώμα που βρίσκεται στην αγκαλιά του. Έτσι, οι ερωτευμένοι πρέπει καθημερινά να ξανασυναντιούνται, να πολεμούν με τον άγνωστο "εχθρό" τους και να ερωτεύονται από την αρχή. Δύσκολο, βασανιστικό, μα σίγουρα αναζωογονητικό, αφού το ερωτευμένο ζευγάρι του μέλλοντος παραμένει για πάντα ερωτευμένο, καθώς δεν μεσολαβεί χρόνος για να έρθει η συνήθεια, η πλήξη κι η επιθυμία για έναν έρωτα καινούργιο.
Χορεύουν Γιώργος Τερζής και Αγγελική Σιγούρου, μουσική Gouaime Divanis, κοστούμια / σκηνικά / φωτισμοί Μυρτώ Μπελοπούλου και Βαγγέλης Παπαδάκης.
Βιομηχανικό Μουσείο, κτίριο Κορνηλάκη, πρεμιέρα 22:00, είσοδος ελεύθερη. (Η παράσταση επαναλαμβάνεται την επομένη ημέρα την ίδια ώρα).

13. Ο Σούπερμαν επιστρέφει
Μετά από μακρά απουσία ο Σούπερμαν επιστρέφει στη Γη και ως Κλαρκ Κεντ διαπιστώνει ότι η Λόις έχει ένα πεντάχρονο παιδί. Είκοσι ολόκληρα χρόνια μετά το ελάχιστα πετυχημένο Σούπερμαν IV, η καινούργια "σούπερ" παραγωγή έλαβε θετικές κριτικές και γνώρισε την αγάπη του κοινού σε όλο τον κόσμο.
Σκηνοθεσία Bryan Singer, με τους Brandon Routh, Kate Bosworth, Kevin Spacey. Η ταινία είναι προσφορά της Village Films στο κοινό του φεστιβάλ.
Κινηματογράφος Παλλάς, 23:45, είσοδος ελεύθερη.Κυριακή 20 Μαΐου

14. Πολιτική και επιστημονική φαντασία : A short short story
Συζήτηση με τους Αλέκο Παπαδόπουλο, Γιάννη Στάγκο, Παναγιώτη Κούστα, Χρίστο Κώνστα, Νίκο Αλμπανόπουλο. Τη συζήτηση ανοίγει ο Παναγιώτης Κούστας με το διήγημά του "Ελεγχόμενο Πάθος". Συμμετέχει με ερωτήσεις και τοποθετήσεις το κοινό. Συντονίζει ο εκδότης Απόστολος Χατζηπαρασκευαΐδης.
Καφέ Μέγαρο Ανδρουλή, 10:00.

15. Δύο σύντομα διηγήματα φαντασίας
"Η περίπτωση Christian Marco de Jean" και "Olus, Imbolibus" του Μιχάλη Μεϊμάρη. Διαβάζει ο συγγραφέας.
Βιβλιοπωλείο Πλάστιγγα, πλατεία Παπάγου, 13:00.

16. Βράβευση διηγήματος, παρουσίαση έκδοσης
Η επιτροπή της εκδήλωσης [6] ανακοινώνει και βραβεύει το καλύτερο -κατά την κρίση της- διήγημα. (Δες σχόλια στην εκδήλωση #6, του Σαββάτου. Το βραβευμένο διήγημα "Λάθος οδηγίες" του Αλέκου Παπαδόπουλου διαβάστηκε από τον συγγραφέα). Αμέσως μετά ο εκδοτικός οίκος "της ψυχής τα λαμπυρίσματα" παρουσιάζει το "Kastar", ελληνικό κόμικ επιστημονικής φαντασίας σε κυβερνοπάνκ περιβάλλον. Σενάριο Κώστα Σταθόπουλου, σκίτσο - χρώμα Νίκου Γιαλούρη.
Βιβλιοπωλείο Πλάστιγγα, πλατεία Παπάγου, 13:45.

17. Έρωτος Λήθη
Η ομάδα Ακροποδητί επαναλαμβάνει την παράσταση [12].
Βιομηχανικό Μουσείο, κτίριο Κορνηλάκη, 22:00, είσοδος ελεύθερη.

Για περισσότερες πληροφορίες, Νίκος Αλμπανόπουλος, syrosfestival.gr.

(Αντέγραψε, πρόσθεσε στοιχεία και συνδέσμους, και σχολίασε ο Μανωλάς Εμμανουήλ).
Επιστροφή στην αρχική σελίδα ειδήσεων.


Η σελίδα αυτή τροποποιήθηκε στις [ ].